vrijdag 22 februari 2013, 1:54

Pesten heeft nog minstens 10 jaar gevolgen

© ANP

Pesten of gepest worden heeft nog minstens 10 jaar lang gevolgen. Zowel slachtoffers als daders hebben tegen die tijd een veel grotere kans op depressies, angst- en paniekstoornissen dan anderen.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat deze week op wetenschapswebsite JAMA Psychiatry is gepubliceerd. 24 procent van de kinderen die gepest wordt, heeft een angststoornis zodra hij of zij halverwege de twintig is. Van de kinderen die nooit met pesten in aanraking komen, krijgt slechts 6 procent later die diagnose.

Maar kinderen die ooit gepest zijn én anderen hebben gepest, hebben het slechtste vooruitzicht: 32 procent heeft later een angststoornis. Ook is de kans op een paniekstoornis of depressies bij hen het grootst en denken zij het vaakst na over zelfmoord.

„Hoe problematisch pesten op de korte termijn is, was al duidelijk. Maar het verbaast me dat kinderen zelfs een decennium later, als ze min of meer volwassen zijn, nog steeds dergelijke emotionele kenmerken hebben”, aldus William Copeland, onderzoeksleider aan de Duke University Medical Center in Durham, North Carolina.

Zijn team ondervroeg 1420 kinderen naar hun ervaringen met pesten tussen hun 9de en 16de, en bestudeerde hun emotionele ontwikkeling tot ze 26 waren. 1 op de 4 kinderen was zelf ooit gepest en bijna 1 op de 10 gaf toe juist andere kinderen te hebben gepest.

Meer artikelen in Nieuws

'Zware periode Feyenoord'
2 uur geleden
Trump voor 'waterboarding' in strijd tegen IS
2 uur geleden
Kamp: samenwerking met PvdA ’niet meer zo goed’
2 uur geleden
Premier Curaçao: ‘Drugsbende pleegde aanslag op mij’
2 uur geleden
Marechaussee voor het hekje
2 uur geleden
Blake Shelton gluurt naar billen Gwen Stefani
2 uur geleden
Deken: declaratie advocaat Korvinus fout
57 minuten geleden
In elkaar geslagen man wordt neergestoken
1 uur geleden
'Jay Z stuurt Beyoncé 10.000 rozen'
1 uur geleden
Belangrijk lesje in relativeren
1 uur geleden