vrijdag 22 februari 2013, 1:54

Pesten heeft nog minstens 10 jaar gevolgen

© ANP

Pesten of gepest worden heeft nog minstens 10 jaar lang gevolgen. Zowel slachtoffers als daders hebben tegen die tijd een veel grotere kans op depressies, angst- en paniekstoornissen dan anderen.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat deze week op wetenschapswebsite JAMA Psychiatry is gepubliceerd. 24 procent van de kinderen die gepest wordt, heeft een angststoornis zodra hij of zij halverwege de twintig is. Van de kinderen die nooit met pesten in aanraking komen, krijgt slechts 6 procent later die diagnose.

Maar kinderen die ooit gepest zijn én anderen hebben gepest, hebben het slechtste vooruitzicht: 32 procent heeft later een angststoornis. Ook is de kans op een paniekstoornis of depressies bij hen het grootst en denken zij het vaakst na over zelfmoord.

„Hoe problematisch pesten op de korte termijn is, was al duidelijk. Maar het verbaast me dat kinderen zelfs een decennium later, als ze min of meer volwassen zijn, nog steeds dergelijke emotionele kenmerken hebben”, aldus William Copeland, onderzoeksleider aan de Duke University Medical Center in Durham, North Carolina.

Zijn team ondervroeg 1420 kinderen naar hun ervaringen met pesten tussen hun 9de en 16de, en bestudeerde hun emotionele ontwikkeling tot ze 26 waren. 1 op de 4 kinderen was zelf ooit gepest en bijna 1 op de 10 gaf toe juist andere kinderen te hebben gepest.

Meer artikelen in Nieuws

Kinderen gered uit brandende auto
1 uur geleden
Gangsterliefje vrijgelaten
5 uur geleden
Besmette Poolse eieren teruggehaald door NVWA
55 minuten geleden
Tuingraf Brunssum mag blijven: ’Voor nu is er rust’
1 uur geleden
Nieuwe Europese domper voor AZ
27 minuten geleden
Feyenoord doet goede zaken in Europa League
28 minuten geleden
JayJay Boske: slapeloze nachten door Robinson
1 uur geleden
Kanye West baalt van telefoontje Jay Z
1 uur geleden
Efteling scherpt rookbeleid verder aan
4 uur geleden
Jarenlang studeren belonen
8 uur geleden