Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
maandag 4 mei 2015, 5:30

Dodelijk gif in vliegtuig

Dr. Michel Mulder ...beschadiging.... ©

Voor het eerst is het nu aangetoond: inzittenden van vliegtuigen worden stelselmatig blootgesteld aan levensbedreigende zenuwgassen, die door de motoren met verse lucht worden binnengezogen.

Wie vaak vliegt en die gifstoffen niet goed kan afbreken, loopt het risico doodziek te worden en zelfs te sterven. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam leveren binnenkort bikkelhard bewijs in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Brain Imaging & Behavior.

„We hebben Nederlandse piloten en cabinepersoneel met ziekteverschijnselen onderzocht met autocoureurs als controlegroep. Veel vliegers hebben aantoonbaar beschadiging van de witte stof in de hersenen. Dat is ook oorzaak van bijvoorbeeld MS en alzheimer”, zo bevestigde dokter Michel Mulder, zelf piloot, gisteren tegen De Telegraaf.

Hoge claims

AMC-radioloog Liesbeth Reneman leidt de studie naar het zogeheten ’aerotoxic syndrome’, dat in alle typen vliegtuigen kan voorkomen, met uitzondering van de nieuwe Boeing 787 Dreamliner, die andere technieken van luchtverversing toepast.

De luchtvaart verzwijgt het probleem volgens Mulder, omdat aanpassingen van vliegtuigen met filters vele miljarden gaat kosten. Ook dreigen er hoge claims als een beroepsziekte wordt vastgesteld. Onder meer KLM heeft eigen onderzoek laten doen, waaruit zou blijken dat de hoeveelheid giftige TCP’s in de cabine- en cockpitlucht verwaarloosbaar klein is.

Lees ook: 'Gigantische doofpotaffaire'

Meer artikelen in Nieuws

Noord-Korea: Trump laat ons geen andere keus
35 minuten geleden
Trump stuurt bommenwerpers langs kust Noord-Korea
1 uur geleden
’Ouders kunnen weer naar zieke Amir toe’
2 uur geleden
'Nog steeds sjoemelsoftware in Volkswagens'
1 uur geleden
Blaak bezorgt Nederland wederom WK-goud
4 uur geleden
Blaak: 'Ik sta te trillen op mijn benen'
3 uur geleden
Feyenoord gaat af in eigen Kuip
13 minuten geleden
Deel 99: Het is jouw schuld dat we gaan scheiden
1 uur geleden
Soulzanger Charles Bradley (68) overleden
1 uur geleden
Vrouwen vallen in katzwijm voor knappe tandarts
2 uur geleden