donderdag 15 september 2016, 16:42

Donortoestemming massaal ingetrokken

© Dijkstra bv

Duizenden mensen hebben sinds de Tweede Kamer dinsdag een nieuwe donorwet aannam hun toestemming ingetrokken voor orgaandonatie. Daarnaast hebben bijna negentienduizend mensen officieel vastgelegd dat hun organen niet voor donatie mogen worden gebruikt. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van VWS.

De wet, een initiatief van D66-Kamerlid Dijkstra, houdt in dat iedereen die niet heeft aangegeven of-ie na overlijden orgaandonor wil worden, dit automatisch is. De wet werd met de krapst mogelijke meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen, maar moet nog door de senaat.

Direct na het instemmen met de nieuwe wet kwam felle kritiek van mensen die vinden dat de overheid niet zomaar over iemands lichaam mag beschikken. Hoofdredacteur Bert Brussen van The Post Online schreef bijvoorbeeld meteen een handleiding om toestemming in te trekken.

Op 13 en 14 september kwamen 23.000 nieuwe registraties binnen bij het Donorregister, dat wordt beheerd door het ministerie van Volksgezondheid. Daarvan waren 19.000 mensen die geen toestemming gaven. Daarnaast wijzigden ruim negenduizend mensen hun donorcodicil. Van die groep geeft de helft niet langer toestemming voor orgaandonatie.

De wetswijziging is juist bedoeld om meer orgaandonoren te werven. Van alle als donor geregistreerde burgers geeft nu 48,9 procent volledige toestemming voor donatie. Dit zijn bijna 2,9 miljoen mensen. Op 31 augustus was dat nog van 49 procent. Ook het percentage mensen dat beperkt toestemming geeft voor uitname van een beperkt aantal lichaamsdelen daalde licht, van 12,7 naar 12,6 procent (bijna 750.000 mensen).

Meer artikelen in Nieuws

Workshop Paasbrood bakken
1 uur geleden
De Ligt in basis Oranje
52 minuten geleden
Geert Wilders onthult namen van poezen
50 minuten geleden
Invaller brengt razendsnel uitkomst bij Zwitserland
31 minuten geleden
Zweden legt druk bij Oranje
40 minuten geleden
Enkele aanhoudingen bij EU-protest in Rome
1 uur geleden
Tegenstanders Brexit de straat op in Londen
2 uur geleden
Honderden arrestaties bij protesten in Minsk
1 uur geleden
LIVE EXTRA - Oranje jaagt op winst in Bulgarije
2 uur geleden
Traoré mag Engeland niet in en is terug bij Ajax
3 uur geleden