donderdag 15 september 2016, 16:42

Donortoestemming massaal ingetrokken

© Dijkstra bv

Duizenden mensen hebben sinds de Tweede Kamer dinsdag een nieuwe donorwet aannam hun toestemming ingetrokken voor orgaandonatie. Daarnaast hebben bijna negentienduizend mensen officieel vastgelegd dat hun organen niet voor donatie mogen worden gebruikt. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van VWS.

De wet, een initiatief van D66-Kamerlid Dijkstra, houdt in dat iedereen die niet heeft aangegeven of-ie na overlijden orgaandonor wil worden, dit automatisch is. De wet werd met de krapst mogelijke meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen, maar moet nog door de senaat.

Direct na het instemmen met de nieuwe wet kwam felle kritiek van mensen die vinden dat de overheid niet zomaar over iemands lichaam mag beschikken. Hoofdredacteur Bert Brussen van The Post Online schreef bijvoorbeeld meteen een handleiding om toestemming in te trekken.

Op 13 en 14 september kwamen 23.000 nieuwe registraties binnen bij het Donorregister, dat wordt beheerd door het ministerie van Volksgezondheid. Daarvan waren 19.000 mensen die geen toestemming gaven. Daarnaast wijzigden ruim negenduizend mensen hun donorcodicil. Van die groep geeft de helft niet langer toestemming voor orgaandonatie.

De wetswijziging is juist bedoeld om meer orgaandonoren te werven. Van alle als donor geregistreerde burgers geeft nu 48,9 procent volledige toestemming voor donatie. Dit zijn bijna 2,9 miljoen mensen. Op 31 augustus was dat nog van 49 procent. Ook het percentage mensen dat beperkt toestemming geeft voor uitname van een beperkt aantal lichaamsdelen daalde licht, van 12,7 naar 12,6 procent (bijna 750.000 mensen).

Meer artikelen in Nieuws

Politie toont beelden brievenbuspyromaan
30 minuten geleden
Man bindt jongen met hondenriem aan hek
1 uur geleden
Klaas Otto ontkwam aan moord
56 minuten geleden
Vergistoeristen gespot
3 uur geleden
Sven Kramer breekt sleutelbeen
1 uur geleden
Brand bij veilingbedrijf Amersfoort
1 uur geleden
Geen steun Rutte voor schrappen Straatsburg
2 uur geleden
Brit kruipt in gorillapak marathon van Londen
2 uur geleden
Erdogan wil weer lid worden van AKP
2 uur geleden
Duizenden mensen bij Nederlandse klimaatmars
4 uur geleden