Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 10 februari 2017, 15:20

OM eist weer 20 jaar cel tegen Kouwenhoven

Guus Kouwenhoven (archieffoto). © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag in de heropende strafzaak tegen de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven weer twintig jaar celstraf geëist wegens invoer van wapens en oorlogsmisdrijven in Liberia. De aanklagers blijven er ondanks een vernietigende vrijspraak door het gerechtshof in 2008 bij dat Kouwenhoven het regime van voormalig president Charles Taylor steunde in een burgeroorlog tussen 2001 en 2003.

De rechtbank veroordeelde Kouwenhoven in 2006 alleen voor wapensmokkel tot acht jaar cel, na een eis van twintig jaar. Het hof sprak hem twee jaar later echter volledig vrij wegens een groot gebrek aan bewijs, vooral omdat vele getuigen tegenstrijdig en wisselend verklaarden. Op verzoek van de aanklager werd de zaak door de Hoge Raad heropend.

De aanklagers blijven nu volhouden dat de omstreden getuigenverklaringen in samenhang geloofwaardig kunnen zijn. Discrepanties in de verhalen zijn te verklaren omdat getuigen zijn bedreigd, beïnvloed, omgekocht, gedrogeerd of getraumatiseerd, aldus advocaat-generaal Cara Pronk-Jordan.

Getuigen zeggen dat ze hebben gezien dat ondanks een embargo wapens in de haven van Buchanan werden afgeleverd. De machinegeweren en munitie werden met steun van de bedrijven van Kouwenhoven naar het front vervoerd, aldus de aanklagers die dat beoordelen als als medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven. Het voortbestaan van zijn lucratieve handel in Liberia was zijn enige drijfveer, denkt de advocaat-generaal.

Kouwenhoven heeft de beschuldigingen altijd ontkend. In 2007 werd hij na twee jaar voorarrest vrijgelaten. De inmiddels 74-jarige verdachte is om medische redenen niet bij de behandeling van zijn strafzaak door het gerechtshof in Den Bosch. Zijn hoge leeftijd of zwakke gezondheid vormden voor het OM geen reden om een lagere straf te vragen.

De verdediging komt op 24 februari aan het woord. Advocate Inez Weski noemde het vrijdag in een reactie stuitend dat het OM nog altijd vertrouwt op een vals dossier dat bestaat uit onmogelijke en leugenachtige verklaringen.

Het is nog onbekend wanneer een uitspraak kan worden verwacht.

Gerelateerde artikelen

Zaak-Kouwenhoven naar nieuwe ontknoping
01 Feb 17

Meer artikelen in Nieuws

Ben jij allergisch voor sporten?
1 uur geleden
’We konden geen kant op, zaten als ratten in de val’
37 minuten geleden
Vrouwen aangehouden voor mishandeling agent
41 minuten geleden
Schippers: bevriezing eigen risico symboolpolitiek
1 uur geleden
Veel wapentuig gevonden bij controle Enschede
2 uur geleden
Sagan over Tour: 'Als ze mij niet willen, dan niet hè?'
2 uur geleden
Palace-spits: 'De Boer had meer tijd moeten krijgen'
1 uur geleden
Jan Smit: Ik weet wat écht verdriet is
5 uur geleden
 'Wildplassen doet toch een beetje afbreuk aan het vrouw zijn'
4 uur geleden
Linda scheelt 21 jaar met haar man
4 uur geleden