vrijdag 17 februari 2017, 14:45

8 jaar cel en tbs geëist voor doden Els Borst

Els Borst (1932 - 2014)

UPDATE - De moordenaar van oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs heeft vrijdag in het gerechtshof in Den Haag in zijn laatste woord verontschuldigingen gemaakt voor zijn daden. „Vergeef mij. Ik bied mijn excuses aan aan mijn familie en de familie Borst”, zei Bart van U.

Hij staat staat in hoger beroep terecht voor het doden van Borst in 2014 en zijn zus Loïs het jaar daarna. Vrijdag is door het Openbaar Ministerie opnieuw acht jaar onvoorwaardelijke cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen hem. Daarbovenop eiste het OM ook nog zes maanden cel voor verboden wapenbezit.

Hevig trillend las Van U. zijn laatste woord voor. „Het doet pijn, het mag niet meer gebeuren”, zei hij. Hij vertelde dat hij had moeten huilen „tranen met tuiten.” In een warrig betoog citeerde hij onder meer Bijbelverzen en was hij soms nauwelijks verstaanbaar. „Ik ben een lieve, zachtaardige jongen. Ik ben tegen geweld. Dat wilt u misschien niet geloven, maar het is echt waar”, vertelde hij.

Zie ook: Doodsteken Els Borst blijft ’goddelijke opdracht’ en Van U. krijgt schadevergoeding

Zowel familie van Van U. als familie van Borst was vrijdag net als woensdag aanwezig bij de behandeling. In een korte schriftelijke reactie, liet de familie van Van U. weten de eis „goed en evenwichtig” te vinden.

Van U. (40) heeft eerder al bekend Borst en zus Loïs met tientallen messteken om het leven te hebben gebracht. Hij zou in een chronische psychose verkeren. De vraag waar het om draait in de behandeling in hoger beroep is daarom of en in hoeverre hij verantwoordelijk gehouden kan worden voor zijn daden.

Het OM had in eerste aanleg ook acht jaar cel naast tbs geëist omdat het van mening is dat Van U. weliswaar „sterk verminderd toerekeningsvatbaar is”, maar niet volledig ontoerekeningsvatbaar. Omdat de Rotterdamse rechtbank vorig jaar enkel tbs met dwangverpleging oplegde, ging het OM in beroep.

Tijdens de behandeling van de zaak afgelopen woensdag herhaalde hij zijn motief om Borst te doden: hij had een „goddelijke opdracht” op zijn zevende jaar gekregen om degene te doden die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid in Nederland. Zijn zus Loïs, met wie hij samenwoonde, moest dood omdat ze hem in zijn optiek pestte.

Op 16 maart om 13.30 uur is de uitspraak.

Lees hieronder de tweets terug van verslaggever Saskia Belleman, die de zaak live vanuit de rechtbank verslaat.

Tweets by SaskiaBelleman

Meer artikelen in Nieuws

Blok: inzet om Wilders tijdig te informeren
1 uur geleden
Vrouwen mishandelen taxichauffeur
40 minuten geleden
Nog twee topbeveiligers DBB fout
9 minuten geleden
Megadosis tegengif redt jongen van beet spin
51 minuten geleden
’Hij toonde zelfs emotie’
54 minuten geleden
Louis Theroux maakt docu over Donald Trump
1 uur geleden
Hier werd Kim Jong-nam mee vermoord
1 uur geleden
Kijkje in grootste drugslab ooit
1 uur geleden
Oproep: overvallen maaltijdbezorger
1 uur geleden
Hoge Raad: flitsen door fiscus fout
2 uur geleden