vrijdag 17 februari 2017, 12:48

Zes jaar gevangenisstraf voor Iñaki Urdangarín

© AFP

De man van de Spaanse prinses Cristina, Inaki Urdangarin is door de rechtbank in Mallorca veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf voor onder meer oplichting, fraude, machtsmisbruik en witwassen. ‘Infante’ Cristina zelf is vrijgesproken van medeplichtigheid aan  belastingontduiking.

Ze moet wel een boete betalen van ruim 265,000 euro betalen. De zakenpartner van Urdangarin, Diego Torres gaat voor acht jaar achter de tralies. Torres en Urdangarin stonden terecht omdat ze via hun non-profitstichting Nóos 6,2 miljoen euro aan publiek geld bestemd voor toeristische en sportevenementen in hun eigen zakken lieten glijden. Urdangarin zou voor het sluiten van de deals voor sportevenementen in Valencia en op de Balearen ook zijn koninklijke connecties gebruikt hebben.

Acht maanden hadden de rechters nodig om tot een uitspraak te komen in dit historische proces. Het was voor het eerst dat leden van het Spaanse koningshuis zich voor een rechter moesten verantwoorden. De openbaar aanklager en de organisatie Manos Limpias hadden negentien jaar geëist tegen Inaki Urdangarin.

Erkenning

Het Spaanse OM had afgezien van vervolging van prinses Cristina, maar Manos Limpias eiste tegen haar ook acht jaar gevangenisstraf. Maar de rechter sprak haar vrij.

Het schandaal kwam in 2011 aan het licht, toen Spanje door een zware crisis ging. Het heeft het imago van het koningshuis zwaar beschadigd – en voor een verwijdering tussen Koning Felipe VI en zijn zus Cristina gezorgd. Hij heeft haar de titel van ‘Hertog van Palma’ ontnomen. Op het moment van de uitspraak bracht hij een bezoek aan een museum in Madrid. Hij heeft gezegd ‘maximum respect’ voor de uitspraak van de rechter te hebben.

De advocaat van prinses Cristina zegt dat zij 'tevreden is met de erkenning van haar onschuld', maar dat zij 'overtuigd blijft van de onschuld van haar man'.

Meer artikelen in Nieuws

Topgangster uit Schiedam gepakt in Dubai
4 uur geleden
Haaksbergen boos op stelletje
4 uur geleden
Gijzelnemer aangehouden
28 minuten geleden
Matthijs van Nieuwkerk en DWDD doen stapje terug
1 uur geleden
Weer serie autobranden in Culemborg
3 uur geleden
Casinobaas uitgeleverd aan Italië
10 uur geleden
’Ontuchtpleger Partou had VOG’
10 uur geleden
Gijzeling in radiostudio's 3FM klaar, politie houdt man aan
1 uur geleden
Ouders geschokt na ontucht meisjes, 3FM-gebouw afgesloten
56 minuten geleden
Ouders geschokt over ontucht bso
4 uur geleden