vrijdag 17 februari 2017, 13:15

OM: Rose in 2007 vermoord door echtgenoot

UPDATE 14.12 uur - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 46-jarige echtgenoot van de in 2007 in Thailand verdwenen Rose Sulaiman van moord. Volgens de officier van justitie heeft Bert den D. uit Benthuizen zijn vrouw gewurgd in Thailand. Dat bleek tijdens een zogeheten pro formazitting vrijdag bij de rechtbank in Den Haag. Hoewel de doodsoorzaak van Sulaiman niet duidelijk is, ziet de rechtbank voldoende gronden om Den D. nog ten minste drie maanden langer vast te houden.

De Maleisische Sulaiman, die met Den D. en hun zoontje in Thailand woonde, verdween in 2007. Het lichaam van slachtoffer Rose (26) werd in 2008 gevonden in de gierput van het huis in Ranong (Thailand).

In mei 2016 werden haar in Maleisië begraven resten opgegraven, en onderzocht door het NFI. Dat coldcase-onderzoek leidde vervolgens in november 2016 tot de arrestatie van Den D. Hij verliet met zijn zoon Thailand na de plotselinge verdwijning van zijn vrouw en ging in Nederland wonen.

Den D. heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met de dood van zijn echtgenote. Ook in de rechtbank bleef hij hierbij. „Ik heb het echt niet gedaan. Ik hou nog steeds van die vrouw”, verklaarde hij snikkend.

Het OM stelt dat Den D. wel degelijk betrokken is bij de dood van zijn vrouw. Volgens het OM had Den D. losse handjes, was er regelmatig sprake van huiselijk geweld en vreesde de vrouw voor haar leven, en zou Den D. actief op zoek geweest zijn naar een huurmoordenaar.

De advocaat vroeg om het opheffen van de voorlopige hechtenis. Zij wees erop dat de doodsoorzaak niet bekend is. Ook benadrukte zij dat de uitzendingen van Peter R. de Vries getuigen hebben beïnvloed. Tenslotte voerde zij aan dat het puberzoontje veel last heeft van de detentie.

De rechter handhaafde echter de voorlopige hechtenis. „Uw vrouw is in een afgesloten gierput bij uw huis gevonden. Ook heeft uw vrouw haar moeder verteld dat ze bang was om vermoord te worden. Als u ons kunt vertellen hoe zij in de gierkelder terecht is gekomen, dan horen we dat graag.” Den D. heeft zich altijd beroepen op zijn zwijgrecht.

Op 17 mei moet Den D. opnieuw verschijnen in de rechtbank.

Lees ook: Arrestatie in coldcasezaak Rose Sulaiman

Meer artikelen in Nieuws

Verdachte Antwerpen vast voor terreurpoging
51 minuten geleden
Trump keurt omstreden pijpleiding VS goed
32 minuten geleden
Omvang slachtschandaal nog onduidelijk
57 minuten geleden
FNV: geld voor koopkrachtverbetering is er
1 uur geleden
'Hamilton is hier een klasse apart'
3 uur geleden
Dit weten we over de dader van de aanslag in Londen
3 uur geleden
Auto met peuters op achterbank gestolen
2 uur geleden
Dit zijn de slachtoffers van de aanslag in Londen
2 uur geleden
Patty Brard rekent op vette winst
1 uur geleden
Mubarak op weg naar huis
2 uur geleden