Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 17 februari 2017, 17:25

Bloemen bij nijntje museum: ’Een vreemde dag’

Buiten het nijntje museum worden de eerste bloemen al neergelegd. Kleurrijke bloemen, zoals bij Dick Bruna paste. Binnen is het echter een middag als alle andere. Kleuters kleuren, glijden en fietsen erop los. De dood van Dick Bruna zegt hen weinig. Voor hun (groot)ouders krijgt het middagje uit echter een bijzondere lading.

„Ik zit er ietwat beduusd bij, ja”, zegt oma Joyce. Ze was al even binnen toen een andere bezoeker opmerkte dat Dick Bruna is overleden. „Je staat er toch even bij stil. Het voelt eervol om hier te zijn”, vervolgt ze.

ZIE OOK: Tekenaar Dick Bruna (89) overleden

Een bezoeker naast haar voegt daaraan toe: „We drinken na afloop een glaasje op hem. De kinderen krijgen er niets van mee, maar voor mij is Bruna toch jeugdsentiment.”

’Een vreemde dag’

Een jong echtpaar uit Gouda merkt op: „Het geeft wel een bijzonder gevoel dat hij nog leefde bij de opening van dit museum dat volledig in het teken staat van zijn nijntje. Wie heeft er nou zo’n nalatenschap?” Ze lopen snel verder. Hun dochtertje wil ook nog even naar boven, want daar liggen de kleurplaten.

De medewerkers van het museum hebben afgesproken niets te zeggen. „Een vreemde dag is het zeker”, wil de dame bij de ingang nog wel kwijt.

’Gemengde gevoelens’

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen is ook even langs gefietst. „Dat vind ik betekenisvol”, zegt hij. „Een groot Utrechter is heengegaan. Ik sta hier met gemengde gevoelens. Verdriet, omdat hij zo’n enorm sympathieke en gewone man was, maar ook vreugde. Hij heeft zoveel voor kinderen en hun ouders, maar ook voor de stad Utrecht, betekend. Noem Miffy (nijntje in het Engels, red.) eens in Japan. Iedereen kent hem”, vervolgt de burgervader.

Op de hoek van het museum lopen toevallig twee Japanse meisjes. Ze zijn niet lang in Utrecht, maar moesten even wat nijntje-aankopen doen. „Is de tekenaar van Miffy overleden?”, vraagt eentje verbaasd. „Ik vroeg me al af waarom het opeens zo druk was bij het museum.’ Wat ze nou zo leuk vindt aan het konijntje? ’Hij is zo schattig.”

Meer artikelen in Nieuws

Sla je financiële slag voor einde van 2017
1 uur geleden
Pestende tienermeiden opgepakt
2 uur geleden
’Haal leerlingen Sint-Maarten niet hierheen’
39 minuten geleden
Van der Laan krijgt gouden medaille
2 uur geleden
’Wegpiraat vrijuit door blunder officier’
1 uur geleden
Held (12) redt suïcidale man
2 uur geleden
Zoveel geld heeft Sylvie
1 uur geleden
'Ik versleet heel wat condooms'
1 uur geleden
Vriendin temt Lil’ Kleine
1 uur geleden
Weer meer verkeersboetes
2 uur geleden