Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 17 februari 2017, 18:10

Drama overleden Renata (8) krijgt alsnog staartje

De kwestie over het Georgische meisje Renata, dat ons land werd uitgezet terwijl ze leukemie had, krijgt een staartje. De advocaten van de familie van het kind, dat na terugkeer in Nederland overleed, stappen naar de medische tuchtraad.

„Wij zien aanleiding om zowel de medische dienst op het AZC als het detentiecentrum waar cliënten verbleven juridisch aan te pakken”, zo melden ze in een persbericht. Ook ten aanzien van de individuele zorgverleners zijn er „handvatten om via medische tuchtprocedures recht voor cliënten te halen.”

ZIE OOK: Georgische meisje Renata (8) overleden

Renate was ernstig ziek

Het meisje en haar familie vroegen in 2012 asiel aan in Nederland. Ze werden echter uitgezet naar Polen, omdat ze daar vandaan kwamen. Nadat in dat land duidelijk was geworden dat een ernstig ziek kind was uitgezet, gaf toenmalig staatssecretaris Fred Teeven de familie toestemming zich in Nederland te vestigen voor behandeling van Renata. Die bleek in 2014 tevergeefs. Het kind stierf op achtjarige leeftijd.

De advocaten zeggen op basis van nieuwe rapporten dat de ouders „geen enkele blaam treft”, dat het medisch centrum van het AZC in kwestie „slecht georganiseerd was” en dat er over Renata onjuiste verslaglegging plaatshad. In het detentiecentrum zouden onregelmatigheden zijn ontdekt.

Meer artikelen in Nieuws

Jan Smit: Ik weet wat écht verdriet is
3 uur geleden
 'Wildplassen doet toch een beetje afbreuk aan het vrouw zijn'
2 uur geleden
Linda scheelt 21 jaar met haar man
2 uur geleden
Geef ordehandhaver wapenstok en pepperspray
2 uur geleden
Schuldhulp van verzekeraar
2 uur geleden
Asielzoekerscentra openen deuren voor publiek
4 uur geleden
China stopt export olie naar Noord-Korea
4 uur geleden
Constante verwondering
6 uur geleden
Gewonde bij schietpartij in Rotterdam
1 uur geleden
VIDEO - Auto beukt renner van fiets tijdens WK
2 uur geleden