dinsdag 14 maart 2017, 15:01

’Mogelijk dubbelgangster Turkse minister ingezet’

De Turkse delegatie heeft zaterdag op weg naar Rotterdam mogelijk opzettelijk een dubbelgangster van minister Kaya ingezet. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad.

Zo werd een deel van de Turkse colonne bij de Kuip stilgezet. „Er bestaat enige tijd onduidelijkheid of de Turkse minister van Familiezaken daarbij aanwezig is omdat een vrouw in het gezelschap sterk op haar lijkt”, beschrijft Aboutaleb de gebeurtenissen. „Het vermoeden bestaat dat dit een bewuste actie is geweest om de politie op het verkeerde been te zetten.”

ZIE OOK: Minister Kaya bij consulaat

Agenten gewond geraakt

Ook meldt Aboutaleb dat twee politieagenten zaterdagavond gewond zijn geraakt en achttien mensen zijn aangehouden bij de rellen rond het Turkse consulaat in Rotterdam. Op last van burgemeester Aboutaleb en van OM en politie is een Team Grootschalige Opsporing geformeerd om de daders van de gepleegde strafbare feiten tijdens de incidenten aan de Westblaak en de Schiedamse Vest op te pakken, aldus Aboutalelb in zijn brief aan de gemeenteraad.

Donderdag wordt er gedebatteerd over het incident rond de Turkse minister van familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya.

Escalatie voorkomen

Aboutaleb stelt vast „dat het hele optreden van de overheid de afgelopen dagen erop gericht was om escalatie te voorkomen en de openbare orde en veiligheid te waarborgen.” Hij spreekt tevens zijn „enorme waardering voor de politie voor het professionele optreden in deze extreem lastige situatie” uit.

De burgemeester hekelt bovendien opnieuw de Turkse consul-generaal Sadin Ayyildiz, die zich voortdurend onbereikbaar hield. „Ik ben onaangenaam verrast dat achteraf is gebleken dat de Turkse consul mij onjuist heeft geïnformeerd over de ware bedoelingen van deze dag”, schrijft hij.

Meer artikelen in Nieuws

Derk Bolt: Humor hield ons op de been
5 uur geleden
Man valt uit raam flat Almelo
2 uur geleden
Marokko haalt ambassadeur terug uit Nederland
2 uur geleden
Katy Perry herkent Schotse vlag niet
2 uur geleden
Kromowidjojo op bezoek bij de paus
2 uur geleden
Sara (2) wordt niet meer beter
3 uur geleden
Iran pakt IS-aanhangers op
2 uur geleden
Israël bestookt legerinstallaties Syrië
3 uur geleden
Deel 86: 'Stom genoeg voelde ik toen toch weer een sprankje hoop'
4 uur geleden
Van der Weijden zwemt hele nacht door naar Rotterdam
3 uur geleden