dinsdag 14 maart 2017, 15:01

’Mogelijk dubbelgangster Turkse minister ingezet’

De Turkse delegatie heeft zaterdag op weg naar Rotterdam mogelijk opzettelijk een dubbelgangster van minister Kaya ingezet. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad.

Zo werd een deel van de Turkse colonne bij de Kuip stilgezet. „Er bestaat enige tijd onduidelijkheid of de Turkse minister van Familiezaken daarbij aanwezig is omdat een vrouw in het gezelschap sterk op haar lijkt”, beschrijft Aboutaleb de gebeurtenissen. „Het vermoeden bestaat dat dit een bewuste actie is geweest om de politie op het verkeerde been te zetten.”

ZIE OOK: Minister Kaya bij consulaat

Agenten gewond geraakt

Ook meldt Aboutaleb dat twee politieagenten zaterdagavond gewond zijn geraakt en achttien mensen zijn aangehouden bij de rellen rond het Turkse consulaat in Rotterdam. Op last van burgemeester Aboutaleb en van OM en politie is een Team Grootschalige Opsporing geformeerd om de daders van de gepleegde strafbare feiten tijdens de incidenten aan de Westblaak en de Schiedamse Vest op te pakken, aldus Aboutalelb in zijn brief aan de gemeenteraad.

Donderdag wordt er gedebatteerd over het incident rond de Turkse minister van familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya.

Escalatie voorkomen

Aboutaleb stelt vast „dat het hele optreden van de overheid de afgelopen dagen erop gericht was om escalatie te voorkomen en de openbare orde en veiligheid te waarborgen.” Hij spreekt tevens zijn „enorme waardering voor de politie voor het professionele optreden in deze extreem lastige situatie” uit.

De burgemeester hekelt bovendien opnieuw de Turkse consul-generaal Sadin Ayyildiz, die zich voortdurend onbereikbaar hield. „Ik ben onaangenaam verrast dat achteraf is gebleken dat de Turkse consul mij onjuist heeft geïnformeerd over de ware bedoelingen van deze dag”, schrijft hij.

Meer artikelen in Nieuws

Matthew uit Downton Abbey keert terug als… BEEST!
2 uur geleden
’Mijn gezin komt op de eerste plaats’
2 uur geleden
’Harry gaat samenwonen met Meghan’
2 uur geleden
Schipholtunnel dinsdagochtend toch afgesloten
1 uur geleden
'Tarantino ruziet met vriendin over kinderwens'
30 minuten geleden
Relatie 'mol' Thomas Cammaert op de klippen
33 minuten geleden
George Lucas geeft miljoenen aan universiteit
16 minuten geleden
’Feyenoord verliest niet in de ArenA’
1 uur geleden
Hitkrant: jubileumnummer bij afscheid tijdperk
1 uur geleden
Nederlandse valsemunter bezorgt Britten nieuwe munt
1 uur geleden