maandag 20 maart 2017, 17:11

Justitie legt werk neer in Suriname

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie.. © ANP

Alle officieren van justitie in Suriname hebben maandag besloten om niet langer naar zittingen toe te gaan. Aanleiding hiervoor is een recent besluit om de beveiliging van officieren aanzienlijk af te bouwen.

Er is een bijzondere situatie ontstaan. Alle zittingen zijn door de rechtbank uitgesteld. Er is een conflict ontstaan tussen minister van justitie Jennifer van Dijk-Silos en de procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. De laatste, zo zegt hij tegen Star Nieuws, vindt het onbegrijpelijk dat er een ’eenzijdig besluit’ is genomen door de minister over de beveiliging van officieren.

Verklaring officieren

De officieren hebben nu een gemeenschappelijke verklaring afgelegd. „Per heden 20 maart 2017 hebben de officieren van justitie besloten niet aanwezig te zijn ter terechtzitting. De afwezigheid van de zaaksofficier is het gevolg van een gezamenlijk standpunt van de Officieren van Justitie.”

Verder stellen de officieren: „Dit standpunt is gebaseerd op het feit dat er thans een pijnpunt is ontstaan welke maakt dat zij zich ernstig zorgen maken over het al dan niet bestaan van randvoorwaarden die een veilige en verantwoorde beroepsuitoefening garanderen. Hun bezorgdheid is ter bestemder plekke gedeponeerd. Vanwege de gevoeligheid, de magistratelijke functie die zij bekleden en uit egards naar de verantwoordelijken toe, volstaan zij met deze mededeling.”

Meer artikelen in Nieuws

Max Verstappen: 'Nergens last van'
1 uur geleden
’Hij moet zich schamen’
2 uur geleden
Noodkreet wijkagente
2 uur geleden
3D tegen wachtrijen
2 uur geleden
Prins Bernhard: 'Er is hoop voor Zandvoort'
1 uur geleden
Stankoverlast door brand afvalberg Varsseveld
1 uur geleden
Breukink blikt vooruit: 'Dumoulin blijft de favoriet'
1 uur geleden
Dumoulin moet nog één etappe schade beperken
52 minuten geleden
’Verplaatsing hoofdkantoor naar VS kan overweging zijn’
1 uur geleden
Beveiliging rond GP van Monaco opgeschroefd
2 uur geleden