vrijdag 19 mei 2017, 16:40

Teeven onderzoekt juridische stappen

© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

UPDATE 16.39 uur - Oud-staatssecretaris Fred Teeven heeft een juridisch adviseur in de arm genomen die onderzoekt of juridische stappen mogelijk zijn vanwege een artikel in De Groene Amsterdammer. Hij bevestigt vrijdag berichtgeving hierover. In het artikel is Teeven naar eigen zeggen onjuist geciteerd.

Teeven liet eerder al weten dat het niet klopt wat er in het door wetenschapper Henri Beunders geschreven stuk in De Groene Amsterdammer staat. Naar eigen zeggen heeft Teeven ook geen interview gegeven.

Transcriptie

Hij vreest reputatieschade. De Groene zelf blijft achter het stuk staan. „We zien een eventuele zaak met vertrouwen tegemoet”, aldus een woordvoerder van het magazine. Het opinieblad zegt de transcriptie van het interview te hebben en daaruit blijkt dat Teeven letterlijk is geciteerd. Hij zou ook hebben geweten dat het om een interview ging.

De Groene meldt dat Teeven heeft gezegd dat toen het niet lukte om het strafrecht strenger te maken, hij zich heeft toegelegd op bezuinigingen op de advocatuur. „Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging”, wordt de ex-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie geciteerd.

Uitspraken ’ontluisterend’

Advocaten noemden de uitspraken „ontluisterend.” Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie wilde vrijdag niet op de kwestie ingaan. „Of die uitspraken zo gedaan zijn, weet ik niet. Er waren twee mensen bij en ik niet”, aldus Blok. De minister zegt dat hij het cruciaal vindt dat er een toegankelijke en betaalbare rechtsbijstand is in Nederland.

Gerelateerde artikelen

Advocaten woest over uitspraken Teeven over bezuinigingen
18 May 17

Meer artikelen in Nieuws

Cameraploeg RTV Utrecht aangevallen door supporter FC Utrecht
31 minuten geleden
’Apple stopt verkoop iPod Nano en Shuffle’
1 uur geleden
Dode bij steekpartij in metro Amsterdam
2 uur geleden
‘Iedereen raakte in paniek’
41 minuten geleden
20.000 varkens komen om bij stalbrand Erichem
2 uur geleden
Kickbokster De Jong wint goud op World Games
27 minuten geleden
VIDEO - Bizarre blessure Tsjechische tennisster
1 uur geleden
Rochet van AZ naar Turkse competitie
1 uur geleden
LIVE EXTRA - Volg PSV en FC Utrecht op de voet
2 uur geleden
Dashcam filmt horrorcrash
3 uur geleden