vrijdag 19 mei 2017, 16:37

Julian Assange zal niet vergeven of vergeten

„Ik vergeet en vergeef niet.”. © EPA

WikiLeaks-oprichter Julian Assange zei vrijdag dat hij degenen die achter het Zweedse verkrachtingsonderzoek tegen hem zitten niet zal vergeven of vergeten. Door het onderzoek kon hij zijn opgroeiende kinderen nooit zien, zei hij.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange zei vrijdag dat hij degenen die achter het Zweedse verkrachtingsonderzoek tegen hem zitten niet zal vergeven of vergeten. Door het onderzoek kon hij zijn opgroeiende kinderen nooit zien, verklaarde hij.

Assange (45) nam in juni 2012 zijn toevlucht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om uitlevering naar Zweden te voorkomen. Zweden liet vrijdag weten het onderzoek naar de verkrachting stop te zetten.

Lees ook: Assange wil politiek asiel in Frankrijk

,,Gevangen voor zeven jaar zonder aanklacht, terwijl mijn kinderen opgroeiden en mijn naam werd belasterd'', zei hij op Twitter. ,,Ik zal het niet vergeven of vergeten.''

Assange zei verder dat hij bereid is te praten met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nu Zweden de zaak tegen hem heeft laten vallen. Hij noemde die beslissing ,,een belangrijke overwinning''. Vanaf het balkon van de ambassade riep hij echter: ,,Maar de echte oorlog is nog maar net begonnen''. Hij verdedigde tevens zijn recht om in de ambassade in Londen te blijven.

Lees ook: Ecuador vraagt Londen om vrijgeleide Assange

,,Mijn juridisch personeel heeft contact opgenomen met de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk en we hopen een dialoog te voeren over wat nu de beste weg is'', voegde de Australiër eraan toe, terwijl hij een vuist balde als gebaar van overwinning.

Na het Zweedse besluit is hij nog geen vrij man. Als hij een voet buiten de ambassade zet, zal de Britse politie hem aanhouden. Of hij zijn zelfgekozen ballingsoord zal verlaten, liet Assange in het midden.

Detained for 7 years without charge by while my children grew up and my name was slandered. I do not forgive or forget.— Julian Assange (@JulianAssange) 19 mei 2017

Meer artikelen in Nieuws

Vakantieleed door helse navigatie
2 uur geleden
Plofkraak Duitsland eindigt in crash Utrecht
1 uur geleden
Grootste loonstijging in zes jaar
1 uur geleden
Helemaal de weg kwijt
3 uur geleden
Stelling: De weg kwijt zonder navigatie
15 uur geleden
Stad steunt zijn burgemeester
3 uur geleden
’Ik ben niet bang’
3 uur geleden
Ruud en Estelle: tot volgend jaar op Ibiza
3 uur geleden
Akelige stilte rondom Joey
3 uur geleden
Froome blij met het 'wielergekke' België
41 minuten geleden