vrijdag 19 mei 2017, 18:04

Ruim 200 ’vieze’ winkels onder toezicht

Ongedierte, rattenurine en de e-colibacterie werden aangetroffen bij diverse winkels.. © Hollandse Hoogte, ANP, ANP | Samenstelling: De Telegraaf

UPDATE 18.31 - Ruim 200 supermarkten, bakkers, slagers en toko’s zijn tussen 2013 en juli 2016 onder verscherpt toezicht gesteld of hebben boetes gekregen vanwege slechte hygiëne en voedselveiligheid. Sommige zaken maakten het wel heel bont: zo werd er rattenurine in een zakje nootjes aangetroffen en vonden inspecteurs op een andere plek zelfs rattenkarkassen.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de lijst met winkels heeft opgevraagd. Inspecteurs van de NWVA troffen bij een bezoek aan een toko nootjes aan die niet geschikt waren voor consumptie. „Acht verpakkingen caramelnuts die zijn doordrenkt met rattenurine', schreven de onderzoekers in februari 2016. Het bedrijf is daarop onmiddellijk gesloten en staat onder verscherpt toezicht.

Karkassen

En datzelfde gebeurde bij meer bedrijven die het niet zo nauw namen met de hygiene. Naast veel kleine ondernemingen gaat het ook om filialen van grote ketens als Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat, Aldi, Dekamarkt, Plus, Vomar, Dirk en Deen.

Inspecteurs troffen naast ongedierte en hun uitwerpselen onder meer bederfelijke en mogelijk met ’poepbacterie’ E-coli en salmonella besmette producten aan. In één winkel lagen zelfs karkassen en uitwerpselen van ratten.

Volgens RTL Nieuws, dat alle vieze winkels in kaart heeft gebracht, waren dit soort inspectieresultaten voor consumenten tot nu toe geheim. Zo kunnen klanten niet weten of de winkel die zij bezoeken voldoet aan alle eisen.

Meer artikelen in Nieuws

Vakantieleed door helse navigatie
2 uur geleden
Plofkraak Duitsland eindigt in crash Utrecht
1 uur geleden
Grootste loonstijging in zes jaar
1 uur geleden
Helemaal de weg kwijt
3 uur geleden
Stelling: De weg kwijt zonder navigatie
15 uur geleden
Stad steunt zijn burgemeester
3 uur geleden
’Ik ben niet bang’
3 uur geleden
Ruud en Estelle: tot volgend jaar op Ibiza
3 uur geleden
Akelige stilte rondom Joey
3 uur geleden
Froome blij met het 'wielergekke' België
48 minuten geleden