Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 19 mei 2017, 21:11

’VVD’ers kregen de bibbers van GroenLinks’

UPDATE 22:02 - Volgens VVD-leider Mark Rutte kregen VVD’ers ’de bibbers’ van zijn onderhandelingen met GroenLinks. Dat zei hij vrijdag tijdens een VVD-congres in Arnhem.

De formatie belandde in een impasse nadat de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks begin deze week spaak liepen. Het bleek onmogelijk om met de laatste partij tot een compromis te komen op migratiegebied. Rutte onderstreepte dat de onderhandelingen de afgelopen maanden „serieus” waren en prees GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij is het niet met diens politieke standpunten eens, maar Klaver „deugt, hij is een goed politicus.” Rutte riep in herinnering dat Klaver privé een lastige tijd doormaakte door het overlijden van zijn moeder. „Ik ben onder de indruk van hem.”

Bibbers

Desondanks erkende hij dat VVD’ers ’de bibbers’ kregen van zijn onderhandelingen met GroenLinks. Ook gaf hij toe dat de indruk nog wel eens ontstaat dat hij bij onderhandelingen teveel weggeeft. „Maar dan is er Halbe Zijlstra er nog”, prees hij zijn mede-onderhandelaar, die een stuk minder inschikkelijk zou zijn. „Heb er een beetje vertrouwen in dat we geen essentiële dingen weggeven in de formatie”, besloot de premier.

Rutte streeft voor de komende vier jaar naar een stabiel meerderheidskabinet, zei hij. „Een minderheidskabinet is niet de beste oplossing”, zei hij vrijdag tijdens een VVD-congres in Arnhem. Rutte erkende dat het huidige demissionaire kabinet ook geen meerderheid heeft in de Senaat, maar zoiets is volgens hem verre van ideaal. Rutte II heeft weliswaar de eindstreep gehaald, maar „ik heb wel zo’n oor van het bellen”, zei Rutte. Als premier moest hij de afgelopen jaren steeds deals sluiten met oppositiepartijen.

Hoop

De VVD-leider noemde het verstandig dat informateur Edith Schippers even een pauze heeft ingelast nu de kabinetsformatie in een „ingewikkelde puzzel” is veranderd. Maar Rutte heeft „goede hoop” dat volgende week de knoop kan worden doorgehakt.

Rutte liet zich niet uit over de door hem gewenste coalitiepartners. De VVD zal in de formatie inzetten op onderwerpen als lastenverlichting, ouderenzorg, klimaat, asielbeleid en veiligheid. In de onderhandelingen zullen zeker compromissen gesloten moeten worden, waarschuwde hij. „We komen niet terug met het VVD-verkiezingsprogramma.”

Feestcongres

Het moest na de gewonnen verkiezingen een feestcongres worden voor de VVD in het Arnhemse Papendal. Maar het gesprek van de dag was vrijdagavond de moeizame kabinetsformatie en natuurlijk het opstappen van de preses van de partij. „De sfeer is misschien niet wat je er van verwachtte na het aftreden van Henry Keizer, maar we gaan er mooie avond van maken”, stak dagvoorzitter en Olympisch Kampioen Maarten van der Weijden van wal.

Op zulke momenten snakt de VVD naar een peptalk van de partijleider, zoals Rutte de afgelopen jaren vaker moest doen. Dit keer was de toon toch wat bescheidener. Vaststaat dat Rutte nog steeds volledig achter Keizer staat, omdat ’hij geen enkele reden heeft om te twijfelen aan zijn integriteit’.„Het is voor hem persoonlijk een zeer heftige tijd. We wensen hem heel veel sterkte bij zijn verdediging en bedanken hem heel erg voor wat hij de afgelopen jaren allemaal heeft gedaan als voorzitter van de VVD.” Wel erkende hij dat er fouten zijn gemaakt. De communicatie bij de VVD verdiende „geen schoonheidsprijs.”, sprak Rutte. „Er zijn grote communicatiefouten gemaakt.”

Moed

Zoals altijd, probeerden de liberalen er op hun congres toch de moed in te houden. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) blijkt de afgelopen jaren veel indruk te hebben gemaakt, toen hij werd aangekondigd als minister Stef Bos. Het leidde tot hilariteit in de voor driekwart gevulde zaal. „Ik beschouw het als compliment”, zei Blok.

Ook de vraag aan campagneleider Tamara van Ark over wat nou het cruciale moment was waardoor de VVD de verkiezingen gewonnen heeft, resulteerde in gebulder. „Er zijn heel veel momenten geweest”, lachte Van Ark, terwijl de zaal dankbaar terugkeek op de crisis met de Turkse ministers die toegang tot Nederland werden geweigerd en waarmee lijsttrekker Rutte de premier-bonus kon incasseren.

Meer artikelen in Nieuws

Neergeschoten man Spijkenisse overleden
1 uur geleden
Bedrijven betrokken bij fraude door ambtenaar Helmond
2 uur geleden
Bertie en JayJay kamperen voor de hoofdprijs
47 minuten geleden
Bedrijven bang voor plannen kilometerheffing vrachtwagens
3 uur geleden
Rijkste vrouw ter wereld overleden
4 uur geleden
Carice en Guy Pearce weer samen in film
3 uur geleden
Maher helpt PSV ronde verder
53 minuten geleden
Lukaku: 'Fans bedoelen penis-lied goed'
1 uur geleden
Hond met stenen verzwaard en in water gegooid
4 uur geleden
’Asielzoeker’ Azimi showt Rolls Royce
4 uur geleden