maandag 17 juli 2017, 5:30

Psychologe in gevangenis bijna gewurgd

© Dijkstra

In de gevangenis aan Alphen aan de Rijn blijkt ruim een week geleden een psychologe die er werkt, maar net ontsnapt te zijn aan de dood bij een aanval door een gedetineerde. Die probeerde haar te wurgen. De aanval is typerend voor de grote huidige onrust binnen de gevangenissen.

Dat meldt een bron binnen de Penitentiaire Inrichting Alphen. De aanval wordt bevestigt door een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen. De gedetineerde had een gesprek met de vrouw en werd al vanwege zijn agressieve achtergrond begeleid door twee extra bewakers. Toch slaagde de man erin om de psychologe aan te vallen. Hij probeerde haar met een stuk glas te snijden en daarna met zijn handen te wurgen. De bewakers wisten te voorkomen dat de vrouw werd gedood.

Geweld tegen personeel van gevangenissen en tbs-klinieken komt steeds vaker voor. Vorig jaar waren er ruim 2000 incidenten, tegen 1600 in 2015. In tbs-instellingen was de stijging nog groter: 133 incidenten vorig jaar tegen 86 in 2015. Dat is bijna 55 procent meer. De Centrale Ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen maakt zich ernstig zorgen om het geweld.

Meer artikelen in Nieuws

President Polen blokkeert hervorming justitie
1 uur geleden
Drone redt reekalfjes van maaimessen
25 minuten geleden
Twee doden in woning Weert
1 uur geleden
Twentse Joey (21) al twee weken vermist in Turkije
2 uur geleden
Olifanten gered uit zee
1 uur geleden
Natte start van de week
46 minuten geleden
William en Harry delen nog meer privéfoto's
2 uur geleden
Michael Phelps zwemt tegen witte haai
3 uur geleden
Politie schiet messentrekker neer
5 uur geleden
VIDEO - Froome helpt fan met aanzoek
3 uur geleden