donderdag 27 juli 2017, 11:43

EU-geld naar Griekse vluchtelingen

Afghaanse vluchtelingen krijgen een rondleiding op de Acropolis in Athene. © EPA

De Europese Commissie schenkt Griekenland €209 miljoen noodhulp om gestrande vluchtelingen en economische migranten te voorzien van woningen en een maandelijkse toelage.

Dat meldt persbureau Reuters donderdag. Griekenland herbergt omstreeks 62.000 vluchtelingen en migranten, vooral Syriërs, Afghanen en Irakezen. Zij kunnen niet meer verder reizen omdat de Europese landsgrenzen in maart vorig jaar voor hen zijn gesloten. De meesten verblijvenin overvolle opvangkampen.

Het plan van Brussel moet zorgen voor 22.000 huurwoningen op het Griekse vasteland en 2000 woonlocaties op de eilanden. Het streven is dat eind dit jaar 30.000 vluchtelingen en migranten in huurwoningen zijn ondergebracht.

„Deze nieuwe fondsen moeten werkelijk verandering brengen in de manier waarop wij hulp bieden”, zei Christos Stylianides, Eurocommissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing. „Het doel van deze nieuwe projecten is om de vluchtelingen uit de opvangkampen te krijgen en om ze te helpen een veiliger en normaler leven te leiden."

Een deel van de noodhulp is bestemd om vluchtelingen te voorzien van een maandelijkse toelage voor basisbehoefen als voedsel, medicijnen en toegang tot het openbaar vervoer. De nieuwe financiële bijdrage brengt het totaal aan Europese hulp voor Griekenland vanwege de vluchtelingencrisis op €401 miljoen.

Meer artikelen in Nieuws

Toeterende taxi’s raken Barcelonezen in het hart
47 minuten geleden
Intense pijn bij Catalanen
2 uur geleden
Dikke terugkeerfiles Spanje
5 uur geleden
’Het festival duurt zo gewoon wat langer’
2 uur geleden
Turkije laat Duitse schrijver oppakken
1 uur geleden
'Boost voor Excelsior richting Feyenoord'
1 uur geleden
Kruijswijk legt zich neer bij fors tijdverlies in Vuelta
45 minuten geleden
Verwarring over Julian
3 uur geleden
Veel protest tegen nazi-mars in Berlijn
1 uur geleden
LIVE EXTRA - FC Twente aan de bak tegen VVV
3 uur geleden