zaterdag 12 augustus 2017, 13:15

‘Sekslama’ stapt op

De omstreden Tibetaanse lama Sogyal Rinpoche vertrekt als spiritueel leider van de wereldwijde boeddhistische organisatie Rigpa. Er komt een 'onafhankelijk onderzoek' naar de hardnekkige berichten over seksueel misbruik en mishandeling van leden.

Vernederingen, dwingende seksuele avances, slaan met voorwerpen en extreem divagedrag: het zijn niet bepaald eigenschappen die passen bij een boeddhistisch geestelijke, zeker niet als die ook nog de beschermeling is van de Dalai Lama zelf. Sogyal Rinpoche wordt al decennia achtervolgd door klachten van teleurgestelde en getraumatiseerde ex-leden. Nadat vorige maand een brief uitlekte waarin acht prominente volgelingen alle misdragingen op een rijtje zetten, is de bom vrijdag gebarsten.

Sogyal heeft wereldwijd duizenden volgelingen. Ook in Nederland is zijn organisatie stevig vertegenwoordigd. De Nederlandse meditatielerares Kimberley Poppe was naar eigen zeggen vijftien jaar lang de directeur van Rigpa internationaal en zijn persoonlijke assistente. Nadat De Telegraaf over de affaire publiceerde, verwijderde ze haar leidinggevende functie van haar LinkedIn-profiel. Ze weigert te reageren op herhaalde verzoeken om commentaar.

Rigpa Nederland zegt de zaak wel hoog op te nemen. ,,De besturen en managementteams van Rigpa wereldwijd nemen deze aangelegenheid zeer serieus’’, schrijft Patricia Strooper, voorzitter en woordvoerder van Stichting Rigpa Nederland. ,,Ze zijn vastbesloten om deze situatie op te helderen op een verantwoordelijke manier die volledig consistent is met boeddhistische waarden.’’

Onderzoek

Het management van Rigpa gaat een ‘onafhankelijk onderzoek laten instellen door een 'neutrale derde partij' naar de verschillende beschuldigingen die gedaan zijn’. Ook wordt de gedragscode en de klachtenprocedure tegen het licht gehouden. Er komt een nieuwe ‘spirituele adviesgroep’ om de organisatie van Rigpa te leiden.

Sceptisch

Onderzoeksjournalist en Sogyal-kenner Rob Hogendoorn is sceptisch over de stap. „Zolang je niet weet wie de ‘neutrale partij’ is die het ‘onafhankelijke onderzoek’ gaat doen, is dat een nietszeggende kreet. En zolang onduidelijk is welk zeggenschap Sogyal bestuurlijk en financieel gezien heeft, zegt het feit dat hij afstand doet van het spiritueel directeurschap niets. Het wordt tijd dat Rigpa ook in juridische zin afstand neemt van Sogyal. De organisatie zou eerder melding bij de politie moeten doen van de strafbare feiten die zijn prominente volgelingen beschrijven, dan als een schild te dienen.”

'Schande'

De Dalai Lama, die eerder ontwijkend antwoordde op vragen over de beschuldigingen aan Sogyal's adres, zei afgelopen week op een seminar in Ladakh, India: „Sogyal Rinpoche, mijn goede vriend, heeft zichzelf te schande gemaakt. Dus enkelen van zijn studenten hebben nu hun kritiek openbaar gemaakt.”

Geslagen met telefoon

De brandbrief van afgelopen maand kwam van acht leden die allen minimaal vijftien jaar meelopen of -liepen. Ze vertellen hoe ze aan hun haren en oren werden getrokken. Ze werden geslagen met telefoons, bekers en de rugkrabber van de goeroe. Hij dreigde hen dat zij of hun familieleden ’bloedspugend’ zouden sterven als ze hem ongehoorzaam waren. Om het minste of geringste werd de lama witheet. Als zijn eten niet warm was, het internet te traag, de televisiegids verwarrend, als hij te laat werd gewekt uit een middagslaapje of bonje had met een van zijn talloze vriendinnen. Honderden „triviale incidenten” leidden tot geweld, schrijven volgelingen in de brief aan hun geestelijk leider. Monniken en nonnen hielden er bloedige wonden en blijvende littekens aan over.

Lees ook:

Seks als pad naar verlichting

'Verfrissende manier van lesgeven'

'Platte, opvliegende man'

Sekslama (70) in het nauw

Bekijk ook de video: 'Veel vrouwen schamen zich'

Meer artikelen in Nieuws

Casinobaas uitgeleverd aan Italië
2 uur geleden
Man (27) pleegde bij bso ontucht met twee meisjes
5 uur geleden
’Ontuchtpleger Partou had VOG’
2 uur geleden
Resten Natalee Holloway mogelijk gevonden
7 uur geleden
’Broodje poep’ op strand Barcelona
3 uur geleden
Arbeidsongeluk bij voetbalclub eist leven
2 uur geleden
Nieuwe JSF-order voor Nederland
7 uur geleden
Hans van der Togt geholpen na terugval
1 uur geleden
Volkslied
8 uur geleden
Mancini zoekt naar excuses na nederlaag in Utrecht
5 uur geleden