zaterdag 12 augustus 2017, 14:47

Tientallen kinderen dood in ziekenhuis India

Familieleden rouwen om de dood van baby’s in het Baba Raghav Das Hospital in Gorakhpur.. © AFP

In een ziekenhuis in de Noord-Indiase staat Uttar Pradesh zijn de afgelopen dagen zestig kinderen overleden.

Volgens lokale media komt dit door een tekort aan beademingsapparatuur. Het ziekenhuis ontkent dit en zegt dat de kinderen een natuurlijke dood zijn gestorven.

Het gaat om 34 pasgeboren baby's op de neonatale intensivecareafdeling, twaalf kinderen die leden aan nekkramp en veertien kinderen die door nog onbekende oorzaak zijn overleden. Bij hoeveel van deze kinderen het zuurstoftekort fataal is geweest, is nog niet bekend.

Het tekort aan apparatuur is volgens lokale media ontstaan doordat het ziekenhuis de rekeningen aan de leverancier niet had betaald. Die zou daarop apparatuur uit het ziekenhuis hebben weggehaald.

Het hoofd medische zaken van het ziekenhuis ontkent het gebrek aan apparatuur. Er zou volgens hem wel sprake zijn geweest van defecten aan de zuurstofflessen, maar dat probleem zou zijn opgelost door een andere leverancier.

De autoriteiten in de staat hebben een onderzoek aangekondigd. De woordvoerder van de Indiase minister-president Modi heeft gezegd dat de zaak de ,,hoogste prioriteit heeft'' bij de premier. Vanuit de politiek is felle kritiek geuit op het beleid van de partij van Modi, de Bharatiya Janata Partij (BJP) die in de deelstaat de regering vormt.

De kritiek zette vervolgens weer kwaad bloed bij de BJP, die de oppositie verweet ,,het gezondheidsprobleem onnodig een politieke lading te geven''.

Meer artikelen in Nieuws

Casinobaas uitgeleverd aan Italië
2 uur geleden
Man (27) pleegde bij bso ontucht met twee meisjes
5 uur geleden
’Ontuchtpleger Partou had VOG’
2 uur geleden
Resten Natalee Holloway mogelijk gevonden
7 uur geleden
’Broodje poep’ op strand Barcelona
3 uur geleden
Arbeidsongeluk bij voetbalclub eist leven
2 uur geleden
Nieuwe JSF-order voor Nederland
7 uur geleden
Hans van der Togt geholpen na terugval
1 uur geleden
Volkslied
8 uur geleden
Mancini zoekt naar excuses na nederlaag in Utrecht
5 uur geleden