zaterdag 12 augustus 2017, 21:07

Voertuig rijdt in op tegendemonstranten VS: ’één dode’

Een gewonde vrouw krijgt eerste hulp.
De hulpdiensten dragen een gewonde vrouw weg.

UPDATE 22.58 uur - In het Amerikaanse Charlottesville (Virginia) zijn zaterdag een dode en negentien gewonden gevallen toen een auto inreed op mensen die tegen een mars van extreemrechtse groepen demonstreerden. Burgemeester Mike Signer en een lokaal ziekenhuis maakten dat bekend na een dag van onlusten in de stad.

Op videobeelden was te zien dat de auto mensen schepte en daarna snel achteruit wegreed. Diverse Amerikaanse media meldden dat de bestuurder van de auto is opgepakt.

De politie heeft zich nog niet uitgesproken over de vraag of de man expres inreed op de menigte of niet.

LEES OOK: Helikoptercrash nabij mars Charlottesville: twee doden

Op YouTube en Twitter staan beelden van het incident. Let op, deze kunnen als schokkend worden ervaren:

Let op, deze kunnen als schokkend worden ervaren :

Video of car hitting anti-racist protestors. Let there be no confusion: this was deliberate terrorism. My prayers with victims. Stay home. pic.twitter.com/MUOZs71Pf4— Brennan Gilmore (@brennanmgilmore) 12 augustus 2017

Via sociale media liet Signer weten dat hij „woedend en verdrietig” is over de gebeurtenissen. Hij riep „iedereen die van goede wil is” op naar huis te gaan. Bij confrontaties elders in de stad raakten nog vijftien mensen gewond, meldde de lokale krant The Daily Progress.

President Donald Trump en minister van Justitie Jeff Sessions veroordeelden het geweld. Trump sprak daarbij van „geweld van vele kanten.” Hij riep op tot wederzijds respect en naastenliefde.

Nationalisten, aanhangers van het zogeheten ’alt-right’ en neonazi’s kwamen vrijdag al bijeen in Charlottesville. Ze protesteren tegen plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

Enkele honderden extreemrechtse betogers liepen vrijdagavond al met fakkels over de universiteitscampus van de stad. Er werden leuzen geroepen tegen onder meer joden, homo’s en immigranten.

Zaterdag kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen de groepen demonstranten. Uiteindelijk verboden de autoriteiten de bijeenkomst van de extreemrechtse betogers en werd het park waar ze bijeen waren gekomen ontruimd. De gouverneur van Virginia heeft de noodtoestand afgekondigd in Charlottesville.

Het omstreden monument stamt uit 1924. Voor de tegenstanders is het bovenal een symbool van blanke superioriteitsideeën; het zuiden vocht in de burgeroorlog onder meer voor behoud van de slavernij. Over het weghalen van het beeld loopt nog een rechtszaak die is aangespannen door inwoners die het willen behouden.

Folks said counter protesters were hit by a vehicle as they turned the corner. Medics are here. #Charlottesville pic.twitter.com/qQAIRy7YSN— ACLU of Virginia (@ACLUVA) 12 augustus 2017

Meer artikelen in Nieuws

Vlucht wordt autodief fataal
40 minuten geleden
OM: vader Natalee Holloway strafbaar
40 minuten geleden
Uitzending programma Tim Hofman mag doorgaan
1 uur geleden
Bolt snoert critici de mond
21 minuten geleden
Barcelona bevecht Airbnb om illegale verhuur
23 minuten geleden
Maatregelen tegen antifa in Amsterdam
57 minuten geleden
Files op A58 door arrestaties inbrekers
1 uur geleden
Rectificatie Nejmi S.
1 uur geleden
Peter R. de Vries: vader Natalee Holloway maakt grote fout
3 uur geleden
Vechtpartij in casino met gewapende overvaller
1 uur geleden