Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 13 september 2017, 6:00

’Vluchtelingen verkopen organen voor overtocht naar Europa’

Een zieke migrant krijgt hulp van het Rode Kruis (beeld ter illustratie).. © Hollandse Hoogte / Anadolu Agency

Om hun overtocht naar Europa te bekostigen, heeft een nog onbekend aantal vluchtelingen in Egypte een orgaan verkocht. Handelaren en transplantatie-artsen verdienen hier een hoop geld aan, maar of - en zoja - hoeveel geld de vluchteling na de zware operatie krijgt, moet achteraf blijken. Dat meldt Zembla, die woensdagavond in de uitzending aandacht besteedt aan de zorgelijke praktijken in Egypte.

Kopers van de organen zouden veelal rijke patiënten uit het Midden-Oosten zijn. Een lever, een nier en in sommige gevallen zelfs allebei die organen komen via handelaren op aanvraag terecht bij transplantatie-artsen.

Een handelaar kan al snel 20.000 dollar per nier krijgen. Hoeveel hij daarvan aan de vluchteling afstaat, mag de handelaar volgens ingewijden zelf bepalen.

Zembla sprak een Soedanese vluchteling, die vertelt dat hij in het Sheik Zayed-ziekenhuis in Caïro zijn nier heeft laten verwijderen. Hij kreeg er slechts 2.000 dollar voor, terwijl hem 13.000 dollar was beloofd. “De handelaar is er met het geld vandoor, naar Europa”, aldus de vluchteling, die nu ook zijn lever zegt te willen verkopen.

„Schrijnend”, vindt Frederike Ambagtsheer, criminoloog en onlangs gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit op internationale orgaanhandel. En over de bevindingen van ZEMBLA: “Wat je me nu laat zien is mensenhandel met het oogmerk op orgaanverwijdering “, aldus Ambagtsheer.

Meer artikelen in Nieuws

’Ontvoering fotomodel Chloe (20) is publiciteitsstunt’
3 uur geleden
Discussie over eigen risico moddergevecht
5 uur geleden
Hooggerechtshof stelt zaak inreisverbod uit
4 uur geleden
Centrum pakt terrassen aan
5 uur geleden
Carice van Houten naar Oktoberfest
5 uur geleden
Foei!
6 uur geleden
Camouflage van een luchtkasteel
6 uur geleden
Veelbelovend en boordevol actie
3 uur geleden
Harry en Meghan voor het eerst in openbaar
4 uur geleden
Octopus na ruim 65 jaar weer in Oosterschelde
6 uur geleden