Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 13 september 2017, 20:52

‘Reiziger moet veiliger op vakantie’

Van hotel Beach Plaza op Sint-Maarten was na de orkaan weinig meer over.. © -

Nederlandse toeristen moeten veiliger en gezonder op vakantie kunnen gaan. Reisbureaus worden vanaf januari verplicht om hen beter voor te lichten over de gevaren van terreur, natuurgeweld en ziekten. ,,De keuze blijft aan hen.”

Dat zei Frank Radstake van reisbrancheorganisatie ANVR woensdagavond op een ledenbijeenkomst in Utrecht. ,,De nieuwe Europese Richtlijn Pakketreizen gaat ons in 2018 een grotere verantwoordelijkheid geven voor de zorg van vakantiegangers.”

De ANVR heeft onderzoekers volgens Radstake opdracht gegeven om de risico’s op vakantie in kaart te brengen. ,,In oktober verwacht ik aanbevelingen, zodat we betere voorspellingen kunnen doen. Deze zomer was het raak met aanslagen, onrust, overstromingen, bosbranden, aardbevingen en orkanen. We gaan reizigers concreet adviseren om risico’s te verkleinen.”

Aanvulling

Het is volgens hem een aanvulling op ‘de waan van de dag’ en de reisadviezen van Buitenlandse Zaken. ,,Daar kan de consument achteraf conclusies uit trekken. Wij willen dat voor zijn. Wetenschappelijke modellen over actuele ontwikkelingen gaan ons daarbij helpen”, aldus Radstake.

Net als de weersverwachting wil de ANVR volgens hem een soort ‘reisverwachting’ in het leven roepen. ,,We gaan geen vakantiebestemmingen afraden. Wel geven we toeristen meer handvatten om zelf een afgewogen oordeel te vellen en besluiten te nemen. Ze gaan dan beter voorbereid op reis.”

De zorgeloze vakantie in het buitenland na een jaar lang hard werken en sparen lijkt op zijn retour door alle bedreigingen. Veel toeristen zijn bang en ongerust. ,,Reisbureaus krijgen meer vragen over onveiligheid. Dat gevoel willen we als reisbranche met goede informatie en tips wegnemen”, zegt Radstake.

Meer artikelen in Nieuws

Voetballer van het Jaar: grote problemen bij Ajax
2 uur geleden
'Blinde vlek bij Feyenoord voor Kramer'
4 uur geleden
Alternatief oppositie voor hogere premie
8 uur geleden
Aanhouding na dood Ellen (18)
10 uur geleden
Video - Zevenklapper PSV: vier goals Locadia
4 uur geleden
Video - Enorme blunder bij afgang Feyenoord
4 uur geleden
Video - Vitesse zet Ajax te kijk in ArenA
4 uur geleden
’Het is nog vers, dit is zo triest’
6 uur geleden
’Bij RTL moeten ze eens goed in de spiegel kijken’
7 uur geleden
Van een doods mandje en lief zijn voor je deegje
6 uur geleden