Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
donderdag 14 september 2017, 6:00

Wirwar van tarieven bij crematoria in ons land

Ook de prijzen voor koffie en cake blijken sterk uiteen te lopen. Zo betaal je voor een kopje koffie in Lisse bijna drie euro, terwijl dat in Middelburg nog geen twee euro is.. © Peter Schoonen

Crematoria in ons land hanteren uiteenlopende tarieven. Hoewel de prijs voor een afscheid van een geliefde wel het laatste is waar nabestaanden aan denken, kan het soms wel honderden euro’s schelen op welke plek iemand gecremeerd wordt. Ook is het vaak onduidelijk wat een crematie en een nazit met koffie en cake nou eigenlijk kost.

Plus Magazine vergeleek de prijzen van 92 uitvaartcentra. En wat blijkt? Het verschil tussen het duurste en goedkoopste crematorium bedraagt maar liefst 550 euro. Het duurste crematorium van Nederland staat in Lisse. Een crematie met anderhalf uur gebruik van de aula en de koffiekamer kost bij Crematorium Duin- en Bollenstreek 1650 euro. In Maassluis zijn nabestaanden voor datzelfde pakket slechts 1098 euro kwijt. Wie kiest voor alléén cremeren zonder gebruik van de koffiekamer, betaalt daar bij Schifferheide in Kerkrade 470 euro voor. Bij Duin- en Bollenstreek kost dat nog altijd een slordige 1100 euro.

Langere nazit beboet

Omdat er vaak een extra bedrag wordt gerekend voor bijvoorbeeld het gebruik van het orgel, een cd of een dvd, komen families vaak voor verrassingen staan als de rekening moet worden betaald. Volgens Plus Magazine hanteren verschillende crematoria zelfs een boete voor ‘niet-gereserveerde overschrijding van de tijd. Dus als de nazit uitloopt, dan moet er soms flink worden bijbetaald. Een bedrag van 125 euro per kwartier is niets bijzonders. Er was zelfs een uitschieter van 500 euro, ondervond Plus.

Overigens bljken ook de prijzen voor koffie en cake sterk uiteen te lopen. Zo betaal je voor een kopje koffie bij het dure crematorium in Lisse bijna drie euro, terwijl dat bij een crematorium in Middelburg nog geen twee euro is.

Vast tarief

De Landelijke Vereniging van Crematoria weerspreekt overigens dat er sprake zou zijn van een wirwar van tarieven. Voorzitter Jaap Blaak: „We proberen juist zo transparant mogelijk te zijn, zodat mensen precies zien waar ze wel en niet voor betalen. Maar ja, dat kan ook leiden tot ingewikkelde facturen.” Blaak is er wel een voorstander van om vooraf een vast tarief af te spreken, zodat voor iedereen helder is wat er uiteindelijk moet worden betaald.

In onderstaande kaart zijn de tarieven van de 92 onderzochte crematoria te vinden.

Meer artikelen in Nieuws

Voetballer van het Jaar: grote problemen bij Ajax
2 uur geleden
'Blinde vlek bij Feyenoord voor Kramer'
4 uur geleden
Alternatief oppositie voor hogere premie
8 uur geleden
Aanhouding na dood Ellen (18)
10 uur geleden
Video - Zevenklapper PSV: vier goals Locadia
4 uur geleden
Video - Enorme blunder bij afgang Feyenoord
4 uur geleden
Video - Vitesse zet Ajax te kijk in ArenA
4 uur geleden
’Het is nog vers, dit is zo triest’
6 uur geleden
’Bij RTL moeten ze eens goed in de spiegel kijken’
7 uur geleden
Van een doods mandje en lief zijn voor je deegje
6 uur geleden