Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
donderdag 14 september 2017, 6:40

Doden door brand in school Kuala Lumpur

© REUTERS

Een brand in een islamitische school in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur heeft aan tenminste 23 mensen het leven gekost. Het gaat vooral om tienerjongens die volgens getuigen en functionarissen om hulp schreeuwden door ramen die waren afgesloten met roosters van metaal.

De brand ontstond volgens de brandweer donderdagochtend vroeg in de slaapvertrekken op de bovenste verdieping van het gebouw met drie verdiepingen, vermoedelijk door kortsluiting. De slaapzaal had slechts één deur, waardoor de scholieren ingesloten zaten.

De meesten slachtoffers zijn waarschijnlijk gestikt door het inademen van rook. Een hoge medewerker van de brandweer vertelde dat jongeren probeerden te ontsnappen door de ramen. „Maar door de roosters konden ze niet wegkomen.” Volgens de politie kwamen ook twee leraren om het leven.

Gruwelijke taferelen

Getuigen spraken over gruwelijke taferelen. „De kinderen gilden om hulp”, zei een omwonende. „Maar ik kon ze niet helpen omdat de deur al in brand stond.” Een 24-jarige man die het gebouw kon ontvluchten, zei dat ongeveer dertien jongens erin slaagden een raam te openen en weg te komen.

„Alleen de dertien die toegang hadden tot dat open raam konden ontsnappen”, zei de man, die op een één van de lagere verdiepingen lag te slapen toen de brand uitbrak. „We wilden de anderen helpen, maar konden niets doen omdat het vuur overal was.”

Brandveiligheidscontrole

De Darul Quran Ittifaqiyah school is een zogeheten Tahfiz-school, waar studenten de Koran leren. De leerlingen zijn meestal tussen de vijf en achttien jaar. Tahfiz-scholen vallen niet onder het ministerie van Onderwijs, maar staan onder toezicht van religieuze instanties.

Vicepremier Ahmad Zahid Hamidi zei dat sinds 2011 zeker 31 meldingen zijn binnengekomen van branden bij dergelijke scholen. Hij benadrukte dat de instellingen de veiligheidsvoorschriften moeten volgen.

Volgens de brandweer had de school een verzoek ingediend voor een brandveiligheidscontrole. De autoriteiten hadden dat verzoek echter nog niet verwerkt. De gevolgen waren donderdag in het gebouw te zien: in de slaapzaal waren de muren zwartgeblakerd. Van de stapelbedden waren alleen nog verkoolde frames over.

Meer artikelen in Nieuws

Bedrijven bang voor plannen kilometerheffing vrachtwagens
1 uur geleden
Rijkste vrouw ter wereld overleden
2 uur geleden
Einde formatie nadert
2 uur geleden
Hond met stenen verzwaard en in water gegooid
2 uur geleden
’Asielzoeker’ Azimi showt Rolls Royce
2 uur geleden
Patty Brard: ’Ik ben vernederd’
2 uur geleden
Carice en Guy Pearce weer samen in film
1 uur geleden
'Sprookje Swift eindigt in De Kuip'
3 uur geleden
Broer Nouri: ’Soms droom ik dat hij gezond is’
4 uur geleden
LIVE EXTRA - PSV op bezoek bij SDC Putten
1 uur geleden