Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
donderdag 14 september 2017, 9:33

Masterclass voor 'groentjes' Feyenoord

Teleurstelling bij Sofyan Amrabat, terwijl de spelers van City feestvieren.. © ANP

Jeremiah St. Juste en Sofyan Amrabat hebben een razendsnelle beloning gekregen voor hun zomerse overstap naar Feyenoord. Op het hoogste Europese podium, tégen de mondiale elite, werd het tweetal vrijwel uit het niets een basisplaats gegund door Giovanni van Bronckhorst. Het moet een shock zijn geweest.

Beiden zijn 'groentjes'. Komen net over uit de subtop van de Eredivisie, zonder noemenswaardige internationale bagage en met nauwelijks minuten voor Feyenoord in de benen.

Foto: Reuters

Ga er maar aan staan tegen Manchester City, door Pep Guardiola in ruim een jaar gesmeed tot het meest aanvallende elftal van Europa. Zij moesten in een 5-3-2-formatie, waarin ze in de rechterzone van de defensie stonden, de kanonnen van City onschadelijk maken. Niet eerder in hun nog jonge carrière zagen St. Juste en Amrabat spelers met zó’n snelheid op zich afkomen, onder wie Kevin De Bruyne, Benjamin Mendy, Gabriel Jesus en Sergio Agüero. Het was voor beiden direct de best denkbare masterclass.

Deze ervaring overtrof in één klap alles wat ze eerder meemaakten. Ga maar na: het trackrecord van St. Juste kende na de negentig minuten van zaterdag bij Heracles Almelo slechts 94 minuten in Feyenoord 1 en vijf interlands voor Jong Oranje. In de drie seizoenen bij SC Heerenveen heeft hij met Dwight Lodeweges, Foppe de Haan en Jurgen Streppel voor de Eredivisie prima coaches gehad, maar alle drie konden zij niet ervaring vanuit de internationale top overbrengen.

Amrabat speelde tot gisteravond slechts 37 minuutjes mee in Feyenoord 1. Hij is een vleugje Guardiola gewend van Erik ten Hag (zij werkten samen bij Bayern München), maar zijn enige internationale bagage hield op bij wat jeugdinterlands en negentig (oefen)minuten met Marokko tegen Tunesië. Daardoor kan hij overigens nog steeds voor het Nederlands elftal uitkomen.

Hoe verging het de twee? Steeds beter. Ook omdat City gas terugnam. Maar ondanks de enorme intensiteit waren beiden aan de bal niet bang initiatief te blijven nemen. Amrabat liet zich halverwege de tweede helft op de rechterflank zelfs aanvallend steeds meer gelden. Daarna kreeg hij met kramp en een wissel wel de rekening gepresenteerd. Een duel met City is niet niks, maar helpt je als het goed is wel een stap vooruit.

Lees ook op telesport.nl:
- Guardiola spaart Feyenoord
- Feyenoord afgemaakt in Engelse media
- 'Confronterende avond voor Feyenoord'
- El Ahmadi gelaten na afstraffing
- Van Bronckhorst hekelt slappe start
- Van der Heijden: 'Een harde leerschool'
-
Feyenoord vernederd door City: 0-4

Meer artikelen in Nieuws

Voetballer van het Jaar: grote problemen bij Ajax
2 uur geleden
'Blinde vlek bij Feyenoord voor Kramer'
4 uur geleden
Alternatief oppositie voor hogere premie
8 uur geleden
Aanhouding na dood Ellen (18)
10 uur geleden
Video - Zevenklapper PSV: vier goals Locadia
4 uur geleden
Video - Enorme blunder bij afgang Feyenoord
4 uur geleden
Video - Vitesse zet Ajax te kijk in ArenA
4 uur geleden
’Het is nog vers, dit is zo triest’
6 uur geleden
’Bij RTL moeten ze eens goed in de spiegel kijken’
7 uur geleden
Van een doods mandje en lief zijn voor je deegje
6 uur geleden