donderdag 9 maart 2017, 11:22

Nieuwe RUF CTR is geen omgebouwde Porsche

© RUF

Een eerbetoon aan een van de bekendste auto’s die RUF ooit bouwde, de CTR Yellow Bird uit 1987. Maar waar die auto zijn leven begon als Porsche 911 die vervolgens flink onder handen werd genomen, is de nieuwe RUF CTR is een volledig eigen creatie.

Het origineel

Toen de RUF CTR in 1987 werd gelanceerd, was het een van de snelste auto’s ter wereld. Destijds had hij op papier 469 pk en 553 Nm, op een gewicht van 1150 kilogram. In de praktijk leverde de 3,4 liter boxermotor dan ook vaak veel meer dan 500 pk. Daarmee was de auto goed voor een 0-100 km/h in minder dan vier tellen en een topsnelheid van 342 km/h. In de sprint moest hij het daarmee afleggen tegen Porsches eigen 959, maar de topsnelheid was daarentegen weer enkele kilometers per uur hoger. Extreem snel dus, helemaal voor 1987. Het bleef een van de meest exclusieve sportwagens ter wereld, want er werden er officieel slechts 29 gebouwd, al werden er later ook klantenauto’s omgebouwd.

CTR

Nu, dertig jaar later, is er een gloednieuwe Yellow Bird. Waar zijn illustere voorgangers, de CTR, de CTR2 en CTR3 steeds grotendeels op techniek van Porsche werden gebaseerd, is de nieuwe CTR een compleet eigen creatie. Een nieuwe 911 ombouwen zou hem niet alleen te groot maken, maar ook te zwaar, volgens RUF. De CTR heeft een monocoque chassis van koolstofvezel en ook een carrosserie van het lichtgewicht materiaal. Het leeggewicht? Twaalfhonderd kilogram en daarmee maar 50 kg zwaarder dan het origineel.

LEES VERDER EN BEKIJK ALLE FOTO'S OP AUTOVISIE.NL

KIJK ONZE VIDEO-AFSPEELLIJST VAN DE AUTOSALON VAN GENÈVE 2017

Meer artikelen in Autovisie

Uw Garage: Lexus SC 430 (2003)
9 uur geleden
Ook opvolger Mercedes A-Klasse wordt in Finland gemaakt
9 uur geleden
Dossier: Veilige keuzes voor 4000 euro
9 uur geleden
VIDEO - Nieuwe Suzuki Swift nog net zo speels
1 dag geleden
Eerste test met Opel Insignia Grand Sport
3 dagen geleden
Nieuwe Suzuki Swift deelt vanafprijs met Baleno
3 dagen geleden
Vleugjes GTS voor elke Porsche 911 Carrera S
3 dagen geleden
London Taxi Company opent nieuwe fabriek
3 dagen geleden
Gesnapt! Nieuwe VW Polo en Touareg voorspelbaar als altijd
4 dagen geleden
Porsche verdient ruim zestien mille per auto
4 dagen geleden