Paard in nauw zet spuitgasten in hemd

8 jaar cel en tbs voor doodslag Jesse van Wieren

Voor doodslag op Jesse van Wieren (28) uit Leens, begin 2016, zijn verdachten Rhowan P. (27) en Desirée G. (28) beiden veroordeeld tot acht jaar celstraf en tbs. Het misdrijf speelde zich vorig jaar af op nieuwsjaarsavond in het dorp Kloosterburen (gemeente De Marne).

Levenslang voor huurmoordenaars megaproces Passage

Dino Soerel, Jesse R., Mohammed ’Moppie’ R. en Siegfried S.

In lijn met de strafeis kregen Dino Soerel, Jesse R., Mohammed ’Moppie’ R. en Siegfried S. te horen dat ze de rest van hun leven achter de tralies zullen doorbrengen. Soerel werd gezien als kopstuk en opdrachtgever. De andere drie waren als huurmoordenaars betrokken bij diverse criminele afrekeningen en pogingen daartoe in het Passage-dossier, dat draait om zeven onderwereldmoorden en een reeks plannen voor liquidaties tussen 1993 en 2006.

Dansbeer Mascha overleden

Mascha woonde meer dan 20 jaar in Het Berenbos.

De bruine beer Mascha, die werd gered van een zwaar leven als dansbeer in het Russisch Staatscircus, is overleden. Mascha had ernstig versleten ellebogen en knieën. Het Ouwehands Dierenpark Rhenen heeft haar na 20 jaar laten inslapen.

OM: noodbevel asielzoekers Weert ontoereikend

Burgemeester van Weert (D66) Jos Heijmans.

Justitie blijft erbij dat zes asielzoekers die in de weken rond de jaarwisseling in Weert een uitgaansverbod aan hun laars lapten niet succesvol vervolgd kunnen worden. Burgemeester Jos Heijmans wil het Openbaar Ministerie (OM) door het gerechtshof laten dwingen om toch een zaak te beginnen tegen de zes, die het verbod kregen omdat ze zich eerder schuldig hadden gemaakt aan misdrijven.

Huis onder de zon is meer waard

Woningeigenaren van een huis dat daadwerkelijk een plek onder de zon is, zitten er warmpjes bij. Een uurtje zonneschijn op de gevel doet niet alleen de temperatuur stijgen, maar ook de verkoopprijs.

Nog geen uitweg politieke crisis Rotterdam

Mo Anfal

De tien partijen in de Rotterdamse gemeenteraad hebben donderdag nog geen oplossing gevonden voor de bestuurlijke crisis, ontstaan na het verlies van de meerderheid van coalitiepartijen Leefbaar, D66 en CDA. Wel spraken de tien partijen in een motie unaniem uit geen politieke financiële keuzes te maken in de aanstaande Voorjaarsnota.

Hof: verklaringen kroongetuigen betrouwbaar

Zware beveiliging rond het liquidatieproces, waarin Peter La Serpe kroongetuige is.

De verklaringen die kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros hebben afgelegd in het hoger beroep van het Passageproces zijn geloofwaardig en betrouwbaar. Dit heeft het gerechtshof donderdag verklaard in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Daar doet het hof uitspraak in het liquidatieproces, dat draait om zeven onderwereldmoorden en het beramen van een reeks plannen voor criminele afrekeningen tussen 1993 en 2006.

Sparen voor de oude dag met Europese regeling

De Europese Commissie wil een Europees pensioenproduct lanceren waarmee EU-burgers een extra potje voor de oude dag kunnen aanleggen, ongeacht waar ze wonen.

OM: tot 8 jaar cel in zaak corrupte douaniers

Tegen twee douaniers die worden verdacht van het doorlaten van cocaïne op Schiphol heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag celstraffen van zeven en acht jaar geëist. Vier andere verdachten in deze zaak moeten volgens de officier van justitie ook de gevangenis in, variërend van achttien maanden tot acht jaar.

Hof: lagere straffen voor 'Quote 500-bende'

Drie hoofdverdachten van een inbrekersbende die het had voorzien op rijke mensen, zijn in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf. Enkele andere verdachten kregen donderdag lagere straffen opgelegd door het gerechtshof in Den Haag. De straffen zijn lager dan de celstraffen tot zes jaar die de rechtbank eerder had opgelegd.

Jaguarwelpjes geboren in Artis

In de Amsterdamse dierentuin Artis zijn donderdagochtend twee zwarte jaguarwelpjes ter wereld gekomen. Het is voor het eerst sinds 1975 dat er jaguarwelpen in Artis te zien zijn. Zowel de jongen als de moeder maken het goed.

Uitgaven aan WW dalen harder dan gedacht

Dankzij het aanhoudend economisch herstel lopen de uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen sneller terug dan gedacht.

Nog twee tieners opgepakt voor spuiten gas

Twee jongens van veertien en zestien jaar zijn aangehouden wegens betrokkenheid bij het spuiten van een stof op een school. Leerlingen en docenten werden woensdag op het Martinuscollege in Grootebroek (Noord-Holland) onwel. Volgens de politie was er vermoedelijk met een vorm van traangas gespoten.

Krasse dame (92) nog altijd in het vastgoed

De 92-jarige Riek weet van geen ophouden. Nog altijd werkt ze één dag per week bij vastgoedbedrijf Zadelhoff Beheer BV.

Ze maakte een helikoptervlucht, genoot van een warmtebron en bezocht homobars tijdens een bedrijfsuitje in IJsland. Dit gaat niet over een avontuurlijke twintiger, maar over de 92-jarige Riek Koppers uit Amsterdam.

Bizarre verklaringen ‘tippelkiller'

De Rotterdamse ‘tippelkiller’ legde donderdagochtend een aantal opmerkelijke verklaringen af in de rechtbank. Albert B. (58) ging in op de vondst van zijn sperma op de lichamen van twee vermoorde prostituees. ,,Het kan zijn dat mijn lichaam daar aanwezig was, maar ik niet’’.

Moskee niet betrokken bij terreurverdachte

De aanhouding van een achttienjarige van terreur verdachte vrouw vorige week vrijdag bij de moskee in Venray staat los van die moskee. De moskee in de wijk het Brukske was niet bekend met de voorgeschiedenis van de jonge vrouw. Wel betreurt de moskee het dat de vrouw bij de moskee werd aangehouden, aldus de gemeente Venray en het moskeebestuur donderdag in een gezamenlijke verklaring.

Festivalgangers wacht nat pak

Op het festival Down the Rabbit Hole kregen bezoekers afgelopen weekend regelmatig een korte plensbui op hun hoofd. Gelukkig boden de poncho's droogte én gezelligheid.

Slecht nieuws voor festivalgangers. Het komend weekend wordt overschaduwd door herfstachtige taferelen. Bezoekers van bijeenkomsten in de buitenlucht krijgen te maken met een heuse zomerdip. Zaterdag komt het kwik niet boven de 15-17 graden. Het regent een groot deel van de dag en er staat een stevige wind. Poncho’s in de aanslag dus.

Boodschap formatie: niet te veel uitgeven

Het gaat goed met de economie, maar overschat vooral niet hoeveel geld er is. Die waarschuwing voor de partijen aan de formatietafel kwam donderdag van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank.

Schietpartij in A’dam Zuidoost

Bij een wooncentrum in Amsterdam-Zuidoost heeft zich donderdagochtend een schietpartij voorgedaan. Daarbij is een 37-jarige vrouw, die uit de buurt komt, gewond geraakt. De belager, die een bivakmuts droeg, heeft geschoten en geslagen en is te voet gevlucht. Het lijkt om een geschil in de relationele sfeer te gaan.

ACM geeft forse boete aan NS

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt de Nederlandse Spoorwegen een boete op van bijna 41 miljoen euro. Het spoorbedrijf heeft volgens de toezichthouder zijn economische machtspositie misbruikt bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Bankklanten laten 7 ton liggen

Voormalig klanten van de failliete banken DSB, Icesave, Van der Hoop en Indover hebben circa €700.000 laten liggen. Zij konden tot vorige week misgelopen rente terugvragen bij De Nederlandsche Bank. 

Nieuw ’eeuwigdurend’ erfpachtbeleid Amsterdam

Wethouder Eric van den Burg (m) is blij

Ondanks veel protest krijgt Amsterdam een nieuw ‘eeuwigdurend’ erfpachtbeleid. In de nacht van woensdag op donderdag is het collegevoorstel van verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg aangenomen.

Burgemeester Weert vol in aanval

D66’er Jos Heijmans wil dat justitie hem steunt in de aanpak van overlastgevende asielzoekers.

Burgemeester Heijmans van Weert sleept het Openbaar Ministerie voor de rechter. De reden is dat justitie weigert zes criminele asielzoekers te vervolgen die rond de jaarwisseling een uitgaansverbod aan hun laars lapten.

Nederlanders zijn dubbel over discriminatie

De helft van de Nederlanders heeft het gevoel dat er nu vaker wordt gediscrimineerd dan twintig jaar geleden.

Ruim twee op de drie Nederlanders (68 procent) keurt discriminatie af. Een iets groter deel (72 procent) is ook van mening dat er in sommige gevallen te snel van discriminatie wordt gesproken. Dat blijkt uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag publiceert.

Onderzoek naar mishandeling 84-jarige in verpleeghuis

Sonja Rondberg toont een foto van haar mishandelde moeder.

Een 84-jarige vrouw die na een zware afranseling in verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis ernstig gewond raakte, heeft volgens haar familie onvoldoende medische zorg gekregen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de politie doen inmiddels onderzoek naar de zaak.

’Straatverkopers in de ban’

Een jongeman vraagt op straat aandacht voor een goed doel. Winkeliers willen af van  werving voor hun deur.

Winkeliers op dure A-locaties in binnensteden lopen veel klandizie mis omdat het shoppende publiek met gezwinde spoed langs straatverkopers en -wervers snelt die voor de etalages staan.

Schneider stapt zelf op om Waterfront-affaire

Wethouder Schneider ligt al een tijd onder vuur in de Rotterdamse raad.

UPDATE 00.58 uur - De veelgeplaagde Rotterdamse wethouder Ronald Schneider stapt zelf op voor de gemeenteraad een oordeel over hem kan vellen.

’Satudarah perste fraudeverdachten af’

Leden van de motorclub Satudarah zouden achter de afpersing van twee hoofdverdachten uit de megafraudezaak rond het bedrijf Quality Investments zitten. De motorclubleden eisten 700.000 euro namens een gedupeerde van de fraude.

Lokaal viel maandhoeveelheid regen

De zware buien die woensdag over het land trokken, hebben lokaal voor een hoeveelheid regen gezorgd die normaal in een maand valt. Zo viel in Heerde (Gelderland) 67 millimeter en in Grou (Friesland) 64 millimeter. Normaal valt volgens Weeronline in heel juni gemiddeld over het land circa 68 millimeter.

Wie is deze vastgebonden man op foto No Surrender?

Het slachtoffer draagt grijze of lichtblauwe bovenkleding, een zwarte broek en zwarte schoenen. Wie herkent deze man?

De recherche in Brabant is tijdens het grootschalige onderzoek naar No Surrender op een zorgwekkende foto gestuit van een vastgebonden man. Op een in beslag genomen smartphone zag de politie het slachtoffer in een benarde positie liggen: aan de verwarming geketend, zijn ogen en mond afgeplakt met zwarte tape.

Taakstraf voor fraude met subsidies taxi’s

„Op basis van onjuiste informatie is 750.000 euro aan subsidievoorschotten onterecht uitgekeerd.”

De directeur van een taxibedrijf uit Utrecht heeft woensdag een werkstraf van honderd uur gekregen voor fraude met subsidiegelden voor elektrische taxi’s. Het bedrijf maakte gebruik van valse documenten om 1,6 miljoen euro aan subsidies in de wacht te slepen, een deel daarvan is op basis van die valse documenten ten onrechte uitgekeerd.

Meer geld voor wijkverpleging

Voor de wijkverpleging in Nederland wordt volgend jaar meer geld uitgetrokken. In totaal gaat het om 3,8 miljard euro, 200 miljoen meer dan in 2017. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Hondje urenlang vast in konijnenhol Ameland

Het hondje van een Duitse toerist heeft woensdag een behoorlijk avontuur meegemaakt, nadat de viervoeter in een konijnenhol op Ameland dook en daar vast bleef zitten.

Rotterdam ontslaat twee ambtenaren na fraude

Twee ambtenaren van de gemeente Rotterdam hebben disciplinair ontslag gekregen vanwege hun rol in de vastgoedfraude bij het voormalige poppodium Waterfront. Dat blijkt uit stukken die Rotterdam naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Donderdag debatteert de raad over de raadsenquête die dit voorjaar is gehouden over de miljoenenfraude.

Seksuele vorming op scholen schiet tekort

’Seksuele en relationele voorlichting is een cruciaal wapen om kinderen weerbaar te maken en seksueel geweld tegen te gaan.’

Scholen beschikken niet over lesmateriaal voor seksuele vorming waarvan bewezen is dat het werkt. Mogelijk verspillen ze daardoor tijd, geld en moeite of werken hun lessen zelfs averechts, vreest de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer.

Zalm zet vaart achter formatie

Gerrit Zalm

De nieuwe informateur Gerrit Zalm zet vaart achter de formatie. Iedere doordeweekse dag, zelfs als VVD-leider Rutte elders verplichtingen heeft, zullen VVD, CDA, D66 en CU gaan onderhandelen. En de gevoelige onderwerpen komen meteen op tafel.

Kamp besteedt wind op zee aan zonder subsidie

Windmolens reiken boven het wateroppervlakte van de Noordzee.

Het kabinet wil proberen voor de bouw van het volgende windpark op zee bedrijven te strikken zonder subsidie te verlenen. Dat is veel eerder dan verwacht.

Nederlanders opgepakt na vondst 1,5 ton coke

In de haven van Oostende werd anderhalve ton cocaïne gevonden aan boord van een vissersboot.

De Belgische autoriteiten hebben drie Nederlanders en een Belg opgepakt na de vondst van anderhalve ton cocaïne aan boord van een vissersboot. De straatwaarde van de harddrugs kan oplopen tot 225 miljoen euro, aldus de Belgische justitie woensdag.

Wateroverlast zorgt voor lastige avondspits

Hoosbuien hebben voor overlast gezorgd in de avondspits in het noorden van Nederland. In een brede strook van Hoogeveen naar Leeuwarden viel lokaal meer dan 50 millimeter regen, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID).

Vijf verdachten ’vergismoord’ blijven vast

In Opsporing Verzocht werd gevraagd uitgekeken naar dit drietal, dat verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Djordy. Of één of meerdere van hen (nog) vastzit, is niet bekend.

Vijf van de zes verdachten van de zogeheten vergismoord in Amsterdam blijven vastzitten in afwachting van hun proces. De rechtbank in Amsterdam wees een aantal verzoeken tot opheffing van de voorlopige hechtenis af. Van één verdachte, Benito L., was de voorlopige hechtenis eerder al geschorst.

Overheid niet getroffen door cyberaanval

De computersystemen van de Nederlandse overheid zijn niet getroffen door de wereldwijde cyberaanval van dinsdag. Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), de waakhond van het ministerie van Veiligheid en Justitie, zijn er geen besmettingen binnen de overheid bekend.

Lichaamsdelen gevonden in de Waal bij Zaltbommel

In het water bij de Waalbandijk in Zaltbommel zijn woensdagmiddag delen van een lichaam gevonden. De stoffelijke resten werden ter hoogte van de Spoorbrug door een schipper aangetroffen.

Rotterdam opent terrein met ’asowoningen’

In Rotterdam zijn woensdag elf ’Skaeve Huse’ officieel geopend, speciale woonunits voor mensen die zo veel overlast veroorzaken dat ze niet te handhaven zijn in een gewone woonwijk. Wethouder Joost Eerdmans verrichtte de opening samen met de topvrouw Maria Molenaar van woningcorporatie Woonstad.

Windmolen draait niet op subsidie

Voor het eerst gaat Nederland een serieuze poging doen om windmolenparken op zee te bouwen zonder subsidie. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) verwacht dat overheidssteun niet langer nodig is.

Praatpalen te koop voor 299 euro

Van de 3300 gele praatpalen die vanaf zaterdag buiten werking worden gesteld, zijn er vijfhonderd beschikbaar voor verkoop aan geïnteresseerden. Dit meldt Ecoleon, de organisatie achter de herbestemming van de palen, in samenwerking met Rijkswaterstaat. De palen zijn vanaf 1 juli te bestellen via koopeenpraatpaal.nl, er hangt een prijskaartje aan van 299 euro.

Auto wethouder Voerendaal in brand gestoken

De auto van wethouder Patrick Leunissen van het Limburgse Voerendaal is in de nacht van dinsdag op woensdag uitgebrand. De politie gaat uit van brandstichting. Ook de woning van de wethouder heeft brandschade opgelopen. De wethouder en zijn vriendin werden door buren gewekt en konden het huis ongedeerd verlaten.

Kleine mosselen bij start mosselseizoen

Met het ophalen van een net mosselen uit de Oosterschelde is woensdag het mosselseizoen 2017 officieel begonnen. Het formaat van de schelpdieren blijft nog wat achter, maar de Nederlandse Mosselveiling maakt zich geen zorgen.

Spong: eis Bouterse ’van historische waarde’

De strafeis van twintig jaar tegen ex-legerleider en huidig president van Suriname Desi Bouterse is volgens de advocaat Gerard Spong „van enorm grote historische waarde.” Spong zegt namens de nabestaanden sinds het jaar 2000 geijverd te hebben voor de berechting van Bouterse en is verheugd over de eis.

Amsterdammer moet erfpacht kunnen lenen

Amsterdamse huizenbezitters hebben een aanbod van de Gemeente Amsterdam gekregen om hun jaarlijkse erfpacht af te kopen naar eeuwigdurende erfpacht. Na afkoop hoeven zij nooit meer erfpacht te betalen. Maar die koopsom kunnen ze vaak niet lenen omdat de huidige regelgeving dit blokkeert. Banken moeten dan ook wettelijk worden verplicht om de afkoopsom eeuwigdurende erfpacht aan bestaande klanten te lenen.