Voorpagina Nieuws Privé Sport DFT Meer…
vrijdag 27 september 2013, 12:53 — 134 reacties

Inspectie deed niets na tip Ibn Ghaldoun

Ibn Ghaldoun. © anp
De Onderwijsinspectie was twee maanden voor de geruchtmakende examenfraude op de Ibn Ghaldoun al gewaarschuwd voor de misstanden op de Rotterdamse scholengemeenschap. Een docent van de Islamitische school tipte de inspectie, maar die deed vervolgens niets met de informatie.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad, dat beschikt over de brief die de bewuste docent aan de inspectie stuurde. De onderwijzer schrijft daarin dat Ibn Ghaldoun-leerlingen bewust „makkelijke toetsen” krijgen en worden „bevorderd terwijl ze eigenlijk zouden moeten blijven zitten”. Ook onderhandelen leerlingen met docenten over hun cijfers. „Iedereen die zich verzet tegen de gang van zaken, wordt weggepest”, aldus de briefschrijver, van wie de identiteit bekend is bij de Onderwijsinspectie.

De tipgever wijst ook op een geval van waarschijnlijke fraude uit begin 2013. Toen scoorde heel vwo 6 een 8 of hoger op een schoolonderzoek Nederlands. Vermoedens dat de leerlingen de toets vooraf via een docent in handen hebben gekregen, werden door de directeur van de Ibn Ghaldoun weggewuifd en gebagatelliseerd.

De brief dateert van april, twee maanden voor de omvangrijke examenroof aan het licht kwam die uiteindelijk leidde tot het sluiten van de school. De inspectie erkent tegenover NRC dat ze niet direct een onderzoek is gestart. De brief werd gezien als ,,een signaal” dat meegenomen zou worden bij een kwaliteitsonderzoek, dat stond gepland in juni 2013. Toen was de examenfraude echter al een feit.

Deel dit artikel via:

Facebook Twitter Email

Reacties:

Inspectie deed niets! Dat is toch normaal in dit land......
Robbie11 op 27-9, 20:17
Als ik de leerlingen hoor praten, kunnen ze nog niet eens fantsoenlijk Nederlands praten.
biancaatje op 27-9, 20:14
Dat betekent m.i. dat de inspectie opgeschud moet worden en dat falende ambtenaren aldaar ontslag op staande voet zouden moeten krijgen.
Ron_8491 op 27-9, 20:12
Bekijk alle 134 reacties
Meer artikelen in Binnenland
› GL: Verder uitstel beursgang ABN AMRO › Dodelijk bedrijfsongeval in Kinderdijk › 'ABN Amro heeft onvoldoende zicht op privébelangen van topbankiers' › Koenders: Europa moet slagkracht krijgen › Plastische chirurgie mogelijk in basispakket › Schip gekapseisd op Westerschelde › Turken boos op burgemeester Gilze-Rijen › Geluk bij een verkeersongeluk › MRSA-bacterie in Maasstad Ziekenhuis › Koningin spreekt in Rangoon studenten toe
Gerelateerde artikelen:
› Leerlingen Ghaldoun in november voor rechter › 'Zonder parachute het vliegtuig uitgezet' › Bevoegdheid leraar zwakke school onder loep › Dekker verwacht faillissement Ibn Ghaldoun › VVD: roep falende schoolbestuurder halt toe › Ibn Ghaldoun ontslaat alle docenten › Bestuur Ibn Ghaldoun wil verder