donderdag 8 januari 2015, 19:11

Circa 18000 demonstranten op de Dam

Op en rond de Dam in Amsterdam zijn ongeveer 18000 demonstranten die actievoeren naar aanleiding van de aanslag van woensdag in Parijs. Sinds de stoet eerder op de avond vertrok vanaf het Franse consulaat, is de menigte gegroeid van enkele honderden naar ruim 18000. De Dam is vol.

De demonstratie is om afschuw te uiten over de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo en medeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden. De afsluiting is op de Dam, met speeches van premier Mark Rutte, columniste Nausicaa Marbe, politiechef Pieter-Jaap Aalbersbergen en burgemeester Eberhard van der Laan.

Op de Dam staan grote schermen, waarop beelden uit Parijs en cartoons te zien zijn. In Parijs begon om 18.00 uur een grote stille tocht ter ere van de twaalf slachtoffers, tegen terrorisme en voor het behoud van de vrijheid van meningsuiting.

De ramen van het gebouw van dagblad NRC waren beplakt met A4'tjes met daarop de tekst Je suis Charlie. Diverse demonstranten riepen deze woorden ook als leus. Er liepen veel Fransen mee in de stoet.

Meer artikelen in Binnenland

Cocaïnebaron knipt enkelband door en vlucht
32 minuten geleden
Reaper nieuw wapen defensie
32 minuten geleden
Fietser vanuit rijdende auto beschoten
6 uur geleden
EU eist tien papadagen
32 minuten geleden
Nu wel maatregelen bij Zuiderparkbad
7 uur geleden
Vluchtauto schutters gevonden in Rotterdam
7 uur geleden
’Amsterdam veel minder populair met Koningsdag’
32 minuten geleden
Rechter maakt gin-importeur Max (17) in een klap volwassen
8 uur geleden
Veteraan herkent stem MH17-verdachte
8 uur geleden
Koukleumen op Koningsdag
9 uur geleden