Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
donderdag 10 november 2016, 10:27

Verdachten Hooge Zwaluwe vrij

Muljaim Nadzak (rechtsboven) en Brian Dalfour (linksonder)
Het huis waar de dubbele moord plaatsvond

Alle verdachten van de moord op No Surrender-captain Brian Dalfour (47) en Macedoniër Muljaim Nadzak (34) in Hooge Zwaluwe komen vrij.

De rechtbank in Breda heeft de voorlopige hechtenis van de zes geschorst. Het gaat om vijf Belgen van wie er vier van Marokkaanse en één van Nederlandse komaf zijn en de uit Suriname afkomstige Roy O. De zes zaten sinds het bloedbad in oktober vorig jaar vast.

De twee hoofdverdachten – Samir T. en Michael H. – worden uitgeleverd aan België waar zij nog een straf moeten uitzitten. De anderen moeten zich wekelijks melden bij de reclassering en beschikbaar blijven voor het onderzoek.

Reconstructie van de moord

De beslissing is gezien de ernst van de feiten zeer opmerkelijk. Eind deze maand wordt een reconstructie van de moordpartij gehouden waarbij een tipje van de sluier in het complexe dossier moet worden gelicht.

Volgens advocaat Arthur van der Biezen, raadsman van Samir T., is de schorsing “een flinke tik op de vingers van het OM”. Van der Biezen: “Dit proces loopt veel te traag. We hebben een jaar lang niets kunnen doen en nauwelijks dossierstukken gekregen. Zelfs het einddossier is nog niet beschikbaar, terwijl er binnenkort een reconstructie komt. De rechtbank heeft klaarblijkelijk het privébelang laten prevaleren boven het strafvorderlijk belang. Dat is bijzonder in zo’n zaak.”

Tegenstrijdige verklaringen

Wat er precies gebeurde in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe, wordt mogelijk nooit duidelijk. De verdachten leggen stuk voor stuk zeer tegenstrijdige verklaringen af. De Belgen, die beweren dat zij destijds ongewapend naar Hooge Zwaluwe kwamen, zouden een partij cocaïne bij Dalfour en Nadzak willen afnemen. Volgens justitie was het Roy O. die het rendez-vous regelde, wetende dat de bijeenkomst op een ripdeal zou uitdraaien. O. zegt dat hij vreesde voor zijn leven omdat zijn eigen mannen een prijs op zijn hoofd zouden hebben gezet.

In de polderwoning liep het volledig mis. Dalfour en Nadzak deden zich voor als politiemannen, werkten de Belgen schreeuwend tegen de grond en knevelden de mannen. Samir T. kon zich uit zijn tieraps bevrijden en wist ook de andere Belgen los te maken. Wie Dalfour en Nadzak uiteindelijk doodschoot, is onduidelijk.

Gerelateerde artikelen

Bloedbad Hooge Zwaluwe nog altijd met raadsels omgeven
03 Nov 16
Moordverdachte liet broer voor dood achter
29 Jul 16
Nieuwe verdachte in zaak moord Hooge Zwaluwe
21 Jul 16
Verdachten moorden Hooge Zwaluwe blijven vast
11 Mar 16

Meer artikelen in Binnenland

Motorrijders omgekomen door ongelukken
7 uur geleden
Aanhoudingen na vondst dode in woning Leiden
7 uur geleden
Alternatief oppositie voor hogere premie
8 uur geleden
Duitsland: Haagse felicitaties
8 uur geleden
Aanhouding na dood Ellen (18)
10 uur geleden
Motorrijders omgekomen door ongelukken
10 uur geleden
Slachtoffer kopstoot niet meer in levensgevaar
11 uur geleden
Man bijt agent
11 uur geleden
Voetballer in kritieke toestand na kopstoot teamgenoot
12 uur geleden
Wielrenner zwaargewond na val Oud-Vossemeer
15 uur geleden