vrijdag 13 januari 2017, 5:30

Trump in Makkum

Trump Princess

Makkumer Otto Gielstra weet ’t nog goed. „We werden hier in het dorp getipt: ’er komt een hele grote aan’. Dus gingen we met de fiets naar de dijk en kijken.” Die hele grote, die was van Trump. Zijn jacht, welteverstaan. In 1987 koopt de toekomstige president van de USA de 86 meter lange ’Nabila’ van de destijds beruchte Arabische wapenhandelaar Khashoggi. Het jacht wordt direct omgedoopt tot ’Trump Princess’ en krijgt in de enorme hal op de werf Amels in Makkum, lokaal ’de kathedraal’ genoemd, een revisie van omgerekend 8 miljoen euro. Het is de eerste keer dat de succesvolle zakenman in Nederland zijn tentakels uitstrekt.

Een van de betrokken medewerkers van Amels, die overigens niet met zijn naam in de krant wil, weet nog goed in welke staat het jacht de hal binnenvoer. „Khashoggi was dan wel de rijkste man op aarde, maar zijn schip was ronduit smerig. Een smakeloos Italiaans design, met overal dierenhuiden aan de muur. De lappen hingen erbij”, aldus de bewuste medewerker.

Kort na de aankoop komt Trump tijdens een geheim bezoek aan Friesland een kwartiertje aan boord. Samen met zijn toenmalige vrouw Ivana, weet de botenbouwer. „Wat hun wensenlijstje voor de inrichting was? Ik zou het een mix van draaiorgel- en Mary Servaes-stijl willen noemen. Met overal goud. Nou ja, verguld dan hè”, knipoogt hij. Wat dat betreft, hoefde er volgens de Amels-man niet zoveel aan de stijl van de inrichting veranderd te worden. „Khashoggi had dat schip al helemaal vol met glimmende flauwekul gestopt. Dat is goed te zien in de James Bond-film Never Say Never Again, waarin de Nabila een bijrol had. Arabieren vallen ook voor kitsch.”

Lees het hele verhaal inclusief interieurfoto’s: Trump in Friesland de boot in

Meer artikelen in Binnenland

Opzeggen Postcode Loterij vol hindernissen
35 minuten geleden
Schippers probeert partijen te bewegen
1 uur geleden
Gekantelde mestwagen hindert strandverkeer
1 uur geleden
Onorthodox plan van Henk Krol om formatie te redden
2 uur geleden
Plafond Concertgebouw bezwijkt onder techno
3 uur geleden
Spermabank verwekte meer kinderen dan toegestaan
3 uur geleden
Appeloogst grotendeels mislukt
4 uur geleden
Brand in binnenstad Deventer
4 uur geleden
Rijkswaterstaat werkt zes weekeinden aan A4
4 uur geleden
Hoofddoek bij politie van de baan
4 uur geleden