maandag 20 maart 2017, 6:53

Politie Rotterdam verwijdert Erdogan-posters

De politie heeft zondagavond laat posters met de beeltenis van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwijderd uit de etalage van een pand in Rotterdam. Dat gebeurde volgens een politiewoordvoerster nadat informatie was binnengekomen dat de openbare orde mogelijk in het geding zou komen.

Het verwijderen van de metershoge posters van het pand aan de Beijerlandselaan gebeurde volgens de politie op last van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Een poging de eigenaar te overtuigen de posters zelf weg te halen, zou niet op tijd resultaat hebben opgeleverd.

„Toen er bij de politie nieuwe informatie binnenkwam dat de opgehangen posters leidden tot oplopende spanningen tussen voor- en tegenstanders en risico’s voor omwonenden, besloot de Rotterdamse driehoek dat de posters direct moesten worden verwijderd”, meldt de politie.

De woordvoerster benadrukt dat de posters netjes zijn weggehaald. „Ze zijn keurig opgevouwen. Niet eraf getrokken of kapot gescheurd.” De politie kan niet zeggen uit welke hoek de bedreiging van de openbare orde kwam, maar stelt wel dat de posters zorgden voor onrust op sociale media.

Rotterdam bevond zich onlangs in het middelpunt van een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya werd tegengehouden en weggestuurd toen ze het consulaat in de stad wilde binnengaan. Dat leidde tot rellen, waarbij de politie ingreep.

Zie ook: Posters Erdogan op pand Rotterdam

Meer artikelen in Binnenland

Twee doden door koolmonoxidevergiftiging
36 minuten geleden
Pluimveesector van de leg
1 uur geleden
Artsen tegen stervenshulp bij voltooid leven
1 uur geleden
Verkeer blijft last houden bij Schipholtunnel
2 uur geleden
Traditionele snackbar legt het af tegen fastfood
3 uur geleden
Van fraude verdachte rector mag weer lesgeven
4 uur geleden
Tussenstand Giro 555: Ruim 24 miljoen
5 uur geleden
Onderzoeksraad beziet spoorovergangen breder
5 uur geleden
Zaandamse jongeren vast om wapens in rapclip
5 uur geleden
Partijen niet blij met grootverdieners politie
6 uur geleden