maandag 20 maart 2017, 8:14

’Vaker schoollessen nodig over seksualiteit’

© Youtube

Kinderen op de basisschool komen op internet vaak onbedoeld in aanraking met bloot en seks. Ruim de helft (55 procent) van de kinderen tussen negen en twaalf jaar die er online mee worden geconfronteerd, geeft aan op school geen les te krijgen over seksualiteit.

Dat blijkt uit een onderzoek van Rutgers, een kenniscentrum voor seksualiteit, en het NOS Jeugdjournaal. 39 procent van de kinderen krijgt online bloot- en seksbeelden te zien terwijl ze surfend op zoek zijn naar iets anders; slechts 17 procent zoekt het zelf op.

„Het is belangrijk dat kinderen al op de basisschool leren hoe ze hiermee kunnen omgaan, opdat ze voorbereid en weerbaar zijn”, aldus Rutgers-directeur Ton Coenen. „Ze staan op het punt om naar de middelbare school te gaan.” Daar kunnen ze volgens Coenen ook in aanraking komen met zaken als sexting (verspreiden seksueel getinte beelden of berichten) of grooming (kinderlokken op internet).

De uitslag van de peiling, waaraan negenhonderd kinderen meededen, verscheen maandag aan het begin van de Week van de Lentekriebels, een nationale projectweek over relaties en seksuele vorming.

Het merendeel van de ondervraagde kinderen (59 procent) geeft aan met hun ouders in gesprek te gaan nadat ze online bloot- of seksbeelden hebben gezien. Maar ruim een kwart (28 procent) vertelt het aan niemand. De basisscholieren kwamen vooral via Google en YouTube met het bloot in aanraking.

Kennisinstituut Rutgers denkt dat het plaatsen van een filter op een pc of laptop maar ten dele helpt. „Kinderen zijn niet alleen thuis online, maar ook bij vriendjes, vriendinnetjes en op school”, aldus directeur Coenen.

Meer artikelen in Binnenland

Gewonde bij ongeluk Nijkerk
5 uur geleden
’Turken richten knokploegen op’
14 minuten geleden
Gewonde door steekvlam uit oven
6 uur geleden
Roparun haalt ruim 5 miljoen euro op
6 uur geleden
Souvenirwinkel perste dieven af
6 uur geleden
Dode door autobotsing Berkhout
6 uur geleden
Man belt niet-handsfree en is 45.000 euro kwijt
6 uur geleden
Aanhanger en busje op de kop op A12, eigenaar spoorloos
7 uur geleden
Veenbrand Peel kan weken duren
7 uur geleden
Zorgen bij Greenpeace om handelsverdrag Japan
7 uur geleden