maandag 20 maart 2017, 9:02

Schippers niet in nieuw kabinet

Edith Schippers. © Dijkstra bv

Edith Schippers van de VVD keert niet terug in een nieuw kabinet. Dat zei ze maandag vlak voordat zij als verkenner aan de slag ging. „Ik vind het zelf ook bijzondere dag, want ik zal zelf geen deel uitmaken van het volgende kabinet.”

Schippers is nu demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze stond al niet op de kandidatenlijst van de VVD, maar had de mogelijkheid om terug te keren in een volgend kabinet tot dusver opengelaten. Schippers is sinds 2010 minister.

Van 2003 tot 2010 was zij lid van de Tweede Kamer. Van 2006 tot 2010 was ze vicefractievoorzitter. Bij de verkiezingen van 2010 en 2012 stond Schippers tweede op de kandidatenlijst van de VVD. Ze is bijzonder populair in de partij. Bij de verkiezingen van 2012 kreeg Schippers ruim 123.000 voorkeursstemmen.

Ze werd donderdag door VVD-lijsttrekker Mark Rutte voorgedragen als verkenner. De VVD heeft als grootste partij het voortouw in de formatie. Omdat ze niet in het volgend kabinet terugkeert, zit ze naar eigen zeggen „in een heel mooie positie” om onderzoek te doen naar de nieuw te vormen regering.

In 2010 onderhandelde ze samen met Rutte over de vorming het kabinet-Rutte I. Dat waren moeizame onderhandelingen, maar uiteindelijk kwam er een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Deze constructie kwam na achttien maanden ten val.

Als minister van Volksgezondheid heeft ze de stijging van de zorgkosten onder controle weten te krijgen. Hierover maakte ze in 2014 afspraken met de sector. Schippers liet in de campagne merken fel tegenstander te zijn van het afschaffen van het eigen risico in de zorg.

Meer artikelen in Binnenland

Eerste blauwalg gesignaleerd
1 uur geleden
Ongewone april was kouder dan maart
1 uur geleden
Soepeler regels in Duitse cockpits
1 uur geleden
Trein ramt dieplader op overweg
2 uur geleden
'Nieuw kabinet moet flink gaan bouwen'
2 uur geleden
Meerdere dode dieren op straat gegooid
3 uur geleden
Curaçao kiest voor of tegen Schotte
3 uur geleden
Koningspaar aan tafel met medejarigen
3 uur geleden
Keizer van VVD wil openheid geven over deal
3 uur geleden
Hulp voor elf van de honderd jongeren
3 uur geleden