vrijdag 21 april 2017, 7:12

SER: kunstenaars komen nauwelijks rond

© Hollandse Hoogte

Kunstenaars komen financieel nauwelijks rond. Om de sector te stimuleren, moeten ze meer gaan verdienen, stellen de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Raad voor Cultuur. Ze komen met een breed scala aan voorstellen voor overheid, kunstenaars, werkgevers en vakverenigingen om dat voor elkaar te krijgen.

Volgens de SER en de Raad voor Cultuur zijn veel banen in de kunstsector verdwenen en de inkomens laag. Veel mensen hebben een beperkte toegang tot essentiële voorzieningen als scholing, verzekeringen en pensioen.

De raden zien het verhogen van het inkomen van kunstenaars als een noodzakelijke voorwaarde om hun situatie te verbeteren. Ze hebben een belangrijke economische waarde: een bloeiend cultureel leven trekt veel bezoekers, toeristen en bedrijven.

,,Kunst en cultuur zijn essentieel voor onze samenleving," zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. ,,De waarde die de sector creëert, komt lang niet altijd bij de makers terecht."

De raden pleiten onder meer voor betere afspraken met de overheid. Ook moeten er richtlijnen komen voor redelijke vergoedingen. Verder zouden zzp'ers minder met elkaar moeten concurreren, maar juist meer samenwerken, net als de belangenorganisaties.

Meer artikelen in Binnenland

D66- en CU-kiezers willen niet toegeven
5 minuten geleden
Derde aanhouding schietpartij Vaassen
7 minuten geleden
Weer verdachte brand bij autobedrijf Eindhoven
16 minuten geleden
Nagellakkende Tijn krijgt eigen winkel
38 minuten geleden
Aanhouding voor verdwijning Sabrina Oosterbeek
1 uur geleden
FIOD rolt illegale sigarettenfabriek op
1 uur geleden
Advocaat Srebrenica: juridisch klap uitgedeeld
1 uur geleden
Bosnische Serven blijven verantwoordelijk
1 uur geleden
Kopstukken drugswebwinkel opgepakt
1 uur geleden
Noord-Korea vergelijkt Trump met Hitler
1 uur geleden