Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 21 april 2017, 12:23

Kouwenhoven krijgt 19 jaar voor wapenhandel en oorlogsmisdaden

Zakenman Guus Kouwenhoven.. © ANP

UPDATE 14.26 uur - Zakenman Guus Kouwenhoven (74) is vrijdag in zijn heropende strafzaak veroordeeld voor wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia tussen 2000 en 2003. Het gerechtshof in Bosch legde hem negentien jaar celstraf op. Tegen Kouwenhoven was in februari twintig jaar celstraf geëist.

De rechtbank veroordeelde Kouwenhoven in 2006 alleen voor wapensmokkel tot acht jaar cel, na een eis van twintig jaar. Het hof sprak hem twee jaar later echter volledig vrij wegens gebrek aan bewijs, vooral omdat vele getuigen tegenstrijdig en wisselend verklaarden. Op verzoek van de aanklager werd de zaak door de Hoge Raad heropend.

Volgens het hof in Den Bosch staat betrouwbaar vast dat Kouwenhoven wapens Liberia heeft binnengesmokkeld en verdeeld onder de manschappen van het gruwelijke regime van de toenmalige Liberiaanse president Charles Taylor. Door bijvoorbeeld opslag, chauffeurs en vrachtwagens te regelen is hij bovendien medeplichtig aan de oorlogsmisdrijven die zijn gepleegd door het regime. Het hof meent dat Kouwenhoven zijn bedrijf in Liberia daarvoor heeft misbruikt uit angst om de inkomsten uit zijn houthandel te verliezen.

Alleen omdat de strafzaak inmiddels al vijftien jaar voortduurt, legde het hof niet de maximale en geëiste straf op.

Advocate Inez Weski reageerde bedroefd en verbijsterd en kondigde direct na de uitspraak cassatie aan. „Het is de laatste strohalm.” Weski blijft volhouden dat de zaak van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Kouwenhoven door onbetrouwbare getuigenverklaringen is gebaseerd op drijfzand. Vanwege de hoge leeftijd van de verdachte en zijn broze gezondheid komt een veroordeling tot negentien jaar celstraf neer op levenslang, aldus de advocate.

Kouwenhoven is sinds 2007 op vrije voeten en was vrijdag niet bij de uitspraak aanwezig. Hij is in het buitenland, maar Weski wil niet zeggen waar. Ze verwacht dat hij zich gaat melden bij de gevangenis zoals het hof heeft bevolen.

Het OM is zeer tevreden over de uitkomst en zal alles op alles zetten om de zakenman weer achter de tralies te krijgen, aldus een korte verklaring.

Gerelateerde artikelen

OM eist weer 20 jaar cel tegen Kouwenhoven
10 Feb 17

Meer artikelen in Binnenland

Veel wapentuig gevonden bij controle Enschede
16 minuten geleden
Inburgerles nieuwkomer moet beter
56 minuten geleden
Gewonde bij schietpartij in Rotterdam
1 uur geleden
Geef ordehandhaver wapenstok en pepperspray
2 uur geleden
AVP wint verkiezingen Aruba, leider stapt op
3 uur geleden
Verkeersoverlast hindert bewoners het meest
3 uur geleden
Rijkswaterstaat bijna voorbereid op de winter
3 uur geleden
Asielzoekerscentra openen deuren voor publiek
3 uur geleden
De magie van de regenboog
5 uur geleden
Moordvrouwen in leger Kim
5 uur geleden