Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 21 april 2017, 14:22

Cel voor mensensmokkel op gammel jacht

© Koninklijke Marechaussee

Twee mannen van 26 en 27 jaar uit Amsterdam en Wormer (Noord-Holland) zijn vrijdag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld voor mensensmokkel. Ze wilden in de zomer van 2015 op een gammel zeiljacht 24 Vietnamezen en Albanezen vanuit IJmuiden naar Engeland overbrengen. De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De rechtbank in Haarlem nam het de beide mannen „zeer kwalijk” dat ze „zo lichtvaardig zo’n onzalig avontuur waren aangegaan” en louter uit financieel gewin „bereid waren de levens van volwassenen en kinderen op het spel te zetten.” De trip zou levensgevaarlijk zijn geweest. De twee hadden nauwelijks zeilervaring op zee, het jacht was amper zeewaardig, er waren veel te veel mensen aan boord en er was zwaar weer op komst.

Alarm

De tocht werd uiteindelijk voorkomen doordat andere booteigenaren in IJmuiden het niet vertrouwden en alarm sloegen bij de havenautoriteiten, die op hun beurt de Koninklijke Marechaussee inschakelden. Op 15 augustus werden alle 26 opvarenden aangehouden, voordat het jacht het anker had gelicht.

In het onderzoek dat volgde, bleek het Noord-Hollandse duo een wat het OM eerder een „incidentele uitbreiding” te zijn van een criminele bende in ’t Gooi noemde. De organisatie legde zich met name toe op de teelt van en handel in hennep. Vier leden kregen vrijdag celstraffen uiteenlopend van drie tot 4,5 jaar aan hun broek. Een verdachte werd vrijgesproken. Twee andere verdachten, onder wie vermeend kopstuk Sirwan H. (32) uit Bussum, worden later nog berecht.

De bende opereerde professioneel en gestructureerd, aldus de rechtbank. De 24 vreemdelingen brachten zij eerst onder in een ’safe house’ in Huizen, om ze vervolgens in busjes naar IJmuiden te rijden.

De celstraffen dienen volgens de rechtbank mede als „afschrikwekkende reactie” op „een dergelijke wijze van mensensmokkel.” Die gaat „ten koste van het draagvlak om echte asielzoekers ruimhartig op te vangen.”

Meer artikelen in Binnenland

Ayra Heijn alleen in jungle
57 minuten geleden
Parkeertarieven Schiphol vliegen weer omhoog
59 minuten geleden
Mislukt Kamerlid gaat los op VVD
1 uur geleden
Forse plus defensie
1 uur geleden
Motorrijders omgekomen door ongelukken
9 uur geleden
Aanhoudingen na vondst dode in woning Leiden
9 uur geleden
Alternatief oppositie voor hogere premie
10 uur geleden
Duitsland: Haagse felicitaties
10 uur geleden
Aanhouding na dood Ellen (18)
12 uur geleden
Motorrijders omgekomen door ongelukken
12 uur geleden