vrijdag 21 april 2017, 15:48

Toneelstuk voor integriteitsprobleem OM

De meldingen variëren van een stagiair die in de systemen heeft gezocht naar een familielid, tot ernstige financiële malversaties door een officier van justitie.. © Hollandse Hoogte

Voor medewerkers van het Openbaar Ministerie is een theatervoorstelling ontwikkeld om het bewustzijn rond integriteit te versterken. Donderdag werd duidelijk dat 117 medewerkers van het OM tussen 2012 en 2016 in de fout zijn gegaan. Het toneelstuk moet helpen dilemma’s bespreekbaar te maken, zo klinkt het.

Fraudeofficier Vincent L., die geschorst is vanwege een onderzoek naar seks tegen betaling met een 16-jarige jongen, is niet de enige medewerker die in de fout is gegaan, zo meldde deze krant donderdagochtend. Van officieren van justitie tot stagiaires; ruim honderd medewerkers reden een scheve schaats. Ze werden ontslagen, berispt, of kregen een waarschuwing. Ze maakten zich schuldig aan uiteenlopende zaken als vechtpartijen, drankmisbruik, corruptie, of het verzwijgen van een crimineel verleden.

Verbetering mogelijk

Portefeuillehouder integriteit Kitty Nooy van het OM zegt dat de organisatie veel werk maakt van het integriteitsbeleid, maar vindt ook dat verbetering mogelijk is. Volgens haar worden vanuit de OM-onderdelen nog niet alle vermeende integriteitsschendingen consequent aan het Bureau Integriteit gemeld en moet het „beter in het systeem om à la minute te melden.”

Vorig jaar is ook een speciale commissie ingesteld die zicht houdt op de afdoening van integriteitsincidenten. Die moet voorkomen dat in de ene regio zwaarder of lichter wordt gestraft dan in een andere regio.

Meer artikelen in Binnenland

Mama eend komt vleugels tekort
24 minuten geleden
’Mister integriteit’ VVD in opspraak
28 minuten geleden
Grote brand in ligboxstal
32 minuten geleden
Spooklantaarns maken Hagenaars gek
30 minuten geleden
Máxima treft Ivanka Trump
49 minuten geleden
Drugsafval in kanaal gedumpt
1 uur geleden
Asielzoeker voor de rechter
1 uur geleden
3FM blijft zorgenkindje
2 uur geleden
Rotterdam telt meeste werklozen
2 uur geleden
Fikse brand op A2 Vinkeveen
2 uur geleden