Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 21 april 2017, 18:24

’Tussenpersoon’ moord Wiels wil vrijspraak

Helmin Wiels. © ANP

De advocaat van Burney ’Nini’ F., die ervan wordt verdacht dat hij als tussenpersoon heeft opgetreden in de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels, heeft vrijdag vrijspraak gevraagd. Ze meent dat justitie geen concrete bewijzen heeft tegen F. en zich enkel baseert op onbetrouwbare getuigenverklaringen.

Wiels, de politiek leider van onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano, werd in 2013 op Curaçao doodgeschoten op een strand. Justitie eiste woensdag 26 jaar celstraf tegen F. Hij zou de opdracht voor de moord hebben doorgegeven aan de veroordeelde huurmoordenaar Elvis K. Het Openbaar Ministerie (OM) noemde F. daarom een ’moordmakelaar’.

Schutter Elvis K. kreeg eerder levenslang voor de moord. Hij legde woensdag belastende verklaringen tegen F. af. Maar zijn advocaat noemde die onbetrouwbaar, omdat K. al meerdere keren onder ede heeft gelogen. „Hij is niet alleen de gevaarlijkste man van het Koninkrijk, maar ook een pathologische leugenaar”, aldus de advocaat.

Het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord loopt nog altijd. Justitie verdenkt onder meer oud-minister George Jamaloodin en zijn halfbroer, loterijbaas Robbie dos Santos, van betrokkenheid. Jamaloodin zou het geld voor de moord aan F. hebben verstrekt. De oud-minister is op verzoek van het OM opgepakt in Venezuela. Hij wordt naar verwachting binnenkort uitgeleverd.

F. zit in Nederland vast voor cocaïnesmokkel en witwassen. Om veiligheidsredenen volgt hij zijn zaak vanuit Nederland via een liveverbinding. F. heeft tijdens het laatste woord gezegd dat er geen enkel bewijs tegen hem is en dat dit er ook niet zal komen.

De uitspraak is op 11 mei.

Meer artikelen in Binnenland

Volledige top Satudarah vast
13 minuten geleden
Marinier ’5B’ schoot op een bewegende deken
33 minuten geleden
Dode bij steekpartij Rijen
1 uur geleden
Langer wachten op Nederlanderschap wankelt
1 uur geleden
Drugsvondst in ’I love ketamine’ auto
1 uur geleden
Hof pleit Henk Krol vrij van subsidiefraude
1 uur geleden
Efteling-medewerkster schiet uitgeput jongetje met Down te hulp
2 uur geleden
Overvallen toeristen woensdag in Nederland
2 uur geleden
Twee doden in woning Katlijk
2 uur geleden
Loyaliteit
2 uur geleden