vrijdag 21 april 2017, 18:43

’Kernramppillen’ in september in brievenbus

© Hollandse Hoogte

Wie minder dan 100 kilometer van een kerncentrale woont en onder de achttien is, krijgt in september jodiumtabletten in de brievenbus. Die pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeval in zo’n centrale kan vrijkomen.

Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de tabletten van de arts of verloskundige krijgen, liet het ministerie van Volksgezondheid vrijdag weten.

Ongeveer 1,4 miljoen huishoudens ontvangen de jodiumpillen. Nederland telt nog maar één grote kerncentrale in vol bedrijf: die in Borssele. Maar omdat de Duitse centrale in Emsland en de Belgische reactoren in Doel en Tihange niet ver van de grens staan, lopen grote delen van Zuidwest- en Oost-Nederland gevaar als daar iets misgaat. Het gaat om onder meer Den Haag, Eindhoven, Groningen en Apeldoorn.

Buurlanden

Het ministerie neemt de maatregelen om in de pas te lopen met de buurlanden. Om de veiligheid van de centrales in Doel en Tihange zijn nog weleens zorgen.

Wie minder dan 20 kilometer van een centrale woont, komt tot zijn veertigste in aanmerking voor de jodiumpillen. Van deze groep heeft het leeuwendeel al tabletten gekregen.

De ontvangers hoeven de pillen niet bij voorbaat al te slikken. Ze komen van pas als blootstelling aan radioactief jodium dreigt. Het lichaam slaat het jodium uit de jodiumtabletten op in de schildklier. Daardoor is er geen plaats meer voor eventueel opgenomen radioactief jodium, dat het lichaam daarom meteen weer loost. Als het schadelijke jodium wél zou worden opgeslagen, dreigt onder andere schildklierkanker.

Meer artikelen in Binnenland

Gluurpagina Facebook offline gehaald
5 uur geleden
Brandweer haalt smeulend hooi uit grotten
6 uur geleden
Man (78) bedankt behulpzame ’Clint Eastwood-agent’ met brief
7 uur geleden
Epe verbiedt oefenduel De Graafschap - Heracles Almelo
7 uur geleden
Twee doden Weert niet door misdrijf omgekomen
7 uur geleden
Suriname pakt 2 Nederlandse terreurverdachten
8 uur geleden
Drukte op wegen Amsterdam door afsluiting A10
8 uur geleden
Goedkoopste terras in Zwolle
8 uur geleden
Gevonden lichaam Leiden is vermiste student
9 uur geleden
Meld Misdaad Anoniem overtreedt privacywet
9 uur geleden