dinsdag 16 mei 2017, 5:30

Hand overspeeld

Jesse Klaver

Het vastlopen van de formatie komt op het conto van GroenLinks. Dat valt bij VVD, CDA en D66 te horen nu de coalitiebesprekingen onder leiding van informateur Edith Schippers zijn mislukt. De PvdA, de SP en de ChristenUnie komen nu in beeld als mogelijke coalitiepartners. Ook de PVV steekt zijn vinger op.

Het ging aan de onderhandelingstafel mis op het migratiebeleid. Meerdere aspecten daaraan bleken onoverbrugbaar voor de vier.

GroenLinks moest naar verluidt niets hebben van het idee om vergelijkbare deals te sluiten zoals eerder met Turkije, waardoor migranten niet verder naar Europa kunnen doorreizen.

Een betrokkene rept van een totaal andere benadering van VVD en CDA enerzijds en D66 en GroenLinks anderzijds. De eerste twee partijen richtten zich op het beperken van de komst van migranten, de andere twee richtten zich juist op de opvang ervan. GroenLinks zat hier het felst in en zou met zijn eisenpakket zelfs D66 zijn kwijtgeraakt. Voor GroenLinks wacht nu de oppositie, want de drie andere partijen kijken al naar een nieuwe kandidaat als vierde coalitiepartner.

Dinsdag buigt de Tweede Kamer zich over de vraag hoe het nu verder moet. Mogelijk wordt er opnieuw een verkenner aangesteld.

MEER LEZEN:

Meer artikelen in Binnenland

Opzeggen Postcode Loterij vol hindernissen
35 minuten geleden
Schippers probeert partijen te bewegen
1 uur geleden
Gekantelde mestwagen hindert strandverkeer
1 uur geleden
Onorthodox plan van Henk Krol om formatie te redden
2 uur geleden
Plafond Concertgebouw bezwijkt onder techno
3 uur geleden
Spermabank verwekte meer kinderen dan toegestaan
3 uur geleden
Appeloogst grotendeels mislukt
4 uur geleden
Brand in binnenstad Deventer
4 uur geleden
Rijkswaterstaat werkt zes weekeinden aan A4
4 uur geleden
Hoofddoek bij politie van de baan
4 uur geleden