dinsdag 16 mei 2017, 5:30

Hand overspeeld

Jesse Klaver

Het vastlopen van de formatie komt op het conto van GroenLinks. Dat valt bij VVD, CDA en D66 te horen nu de coalitiebesprekingen onder leiding van informateur Edith Schippers zijn mislukt. De PvdA, de SP en de ChristenUnie komen nu in beeld als mogelijke coalitiepartners. Ook de PVV steekt zijn vinger op.

Het ging aan de onderhandelingstafel mis op het migratiebeleid. Meerdere aspecten daaraan bleken onoverbrugbaar voor de vier.

GroenLinks moest naar verluidt niets hebben van het idee om vergelijkbare deals te sluiten zoals eerder met Turkije, waardoor migranten niet verder naar Europa kunnen doorreizen.

Een betrokkene rept van een totaal andere benadering van VVD en CDA enerzijds en D66 en GroenLinks anderzijds. De eerste twee partijen richtten zich op het beperken van de komst van migranten, de andere twee richtten zich juist op de opvang ervan. GroenLinks zat hier het felst in en zou met zijn eisenpakket zelfs D66 zijn kwijtgeraakt. Voor GroenLinks wacht nu de oppositie, want de drie andere partijen kijken al naar een nieuwe kandidaat als vierde coalitiepartner.

Dinsdag buigt de Tweede Kamer zich over de vraag hoe het nu verder moet. Mogelijk wordt er opnieuw een verkenner aangesteld.

MEER LEZEN:

Meer artikelen in Binnenland

Nederlandse drugshandelaar opgepakt in Spanje
7 uur geleden
Tineke Schokker burgemeester Vlieland
7 uur geleden
Thierry Baudet laat baard staan tot er een nieuw kabinet is
8 uur geleden
Drie weken geen treinen over Moerdijkbrug
8 uur geleden
Geliefde pakketbezorger mag blijven
9 uur geleden
Protest ombudsman tegen blokkade onderzoek
9 uur geleden
Zorg parlement om inperking KLM
9 uur geleden
Opnieuw geval bijenziekte in Drenthe
7 uur geleden
Scherpe daling te lang verhuurde woningen op Airbnb
9 uur geleden
Watermonster op het droge
9 uur geleden