Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
dinsdag 16 mei 2017, 5:30

Hand overspeeld

Jesse Klaver

Het vastlopen van de formatie komt op het conto van GroenLinks. Dat valt bij VVD, CDA en D66 te horen nu de coalitiebesprekingen onder leiding van informateur Edith Schippers zijn mislukt. De PvdA, de SP en de ChristenUnie komen nu in beeld als mogelijke coalitiepartners. Ook de PVV steekt zijn vinger op.

Het ging aan de onderhandelingstafel mis op het migratiebeleid. Meerdere aspecten daaraan bleken onoverbrugbaar voor de vier.

GroenLinks moest naar verluidt niets hebben van het idee om vergelijkbare deals te sluiten zoals eerder met Turkije, waardoor migranten niet verder naar Europa kunnen doorreizen.

Een betrokkene rept van een totaal andere benadering van VVD en CDA enerzijds en D66 en GroenLinks anderzijds. De eerste twee partijen richtten zich op het beperken van de komst van migranten, de andere twee richtten zich juist op de opvang ervan. GroenLinks zat hier het felst in en zou met zijn eisenpakket zelfs D66 zijn kwijtgeraakt. Voor GroenLinks wacht nu de oppositie, want de drie andere partijen kijken al naar een nieuwe kandidaat als vierde coalitiepartner.

Dinsdag buigt de Tweede Kamer zich over de vraag hoe het nu verder moet. Mogelijk wordt er opnieuw een verkenner aangesteld.

MEER LEZEN:

Meer artikelen in Binnenland

Klaver: verhoog lonen publieke sector
14 minuten geleden
Catcallers te kijk gezet op Instagram
28 minuten geleden
Herrie Lelystad Airport groter dan gezegd
51 minuten geleden
Politie voorkomt hooligan-treffen Zwolle
1 uur geleden
Reddingsteam Sint-Maarten keert zondag terug
2 uur geleden
Vrouwen aangehouden voor mishandeling agent
2 uur geleden
Rutte: put troost uit lotgenotencontact
2 uur geleden
Schippers: bevriezing eigen risico symboolpolitiek
3 uur geleden
Ben jij allergisch voor sporten?
3 uur geleden
Aangereden man zwaargewond achtergelaten
3 uur geleden