Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
maandag 17 juli 2017, 8:22

Politieposten weg bij joodse instellingen

Een cabin van de politie bij het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge.. © ANP

Vijftien controleposten van de politie die de afgelopen jaren bij joodse instellingen in Amsterdam stonden, verdwijnen vanaf maandag. De containers bij onder meer scholen en synagogen worden vervangen door een geavanceerd camerasysteem en een speciaal team. Volgens politiecommissaris Gerald Oud Ammerveld, verantwoordelijk voor dit project, moet deze nieuwe werkwijze leiden tot een slimmere methode van toezicht houden.

De camera's hangen inmiddels bij zo'n twintig joodse instellingen. Ze zijn volgens de politiecommissaris heel goed wendbaar, kunnen nauwkeurig inzoomen en reageren als er ineens veel licht is, bijvoorbeeld bij een brand. De beelden worden 24 uur per dag, zeven dagen in de week vastgelegd, waardoor ze indien nodig ook zijn terug te kijken.

Daarnaast heeft de politie een team van 31 agenten aangesteld, dat zich specifiek bezighoudt met het toezicht op de joodse instellingen. Ze bekijken de camerabeelden, maar rijden ook dagelijks rondes in een speciaal uitgerust politievoertuig dat bedoeld is voor dit soort toezicht. De auto is helemaal beveiligd en voorzien van allerlei benodigde apparatuur. De politiemensen in dit team onderhouden ook nauw contact met de joodse gemeenschap, zodat ze weten wat er speelt.

De nieuwe werkwijze is vooralsnog een proef. Na een jaar kijkt de politie samen met de gemeente en joodse instellingen of het werkt. Volgens de politiecommissaris is niet iedereen binnen de joodse gemeenschap blij dat de posten weggaan. ,,Sommigen zijn wel wat sceptisch'', weet hij. ,,Maar we weten inmiddels ook dat terroristen zich bij een aanslag niet laten weerhouden door een politiepost voor de deur.''

Amsterdam besloot tot extra beveiliging van de joodse instellingen na een aanslag in het Joods Museum in Brussel in 2014.

Meer artikelen in Binnenland

Linda de Mol krijgt eerste kinderpostzegels
11 minuten geleden
Drie Feyenoord-fans aangehouden in Napels
18 minuten geleden
Bestuurder hoogwerker Dalfsen krijgt uitspraak
56 minuten geleden
Aanvaring veerpont op Boven-Merwede
59 minuten geleden
Advocaten in zaak Wilders boos om geld
1 uur geleden
Dorpen rouwen om geliefde Ellen
1 uur geleden
Forse prijsverschillen tussen ziekenhuizen
2 uur geleden
Waarschuwing voor dichte mist
2 uur geleden
Plastic scheiden niet te stoppen
3 uur geleden
Premie en eigen risico juist omlaag
3 uur geleden