maandag 17 juli 2017, 10:47

’Hormonen houden het glazen plafond in stand’

Moeders maken na de geboorte van hun kind veel ’knuffelhormonen’ aan.. © Getty Images

Vrouwen maken na de geboorte van een kind zo veel knuffelhormoon aan, dat ze niet meer in staat zijn het glazen plafond te doorbreken. Een langer vaderschapsverlof kan dat probleem oplossen, stelt de Utrechtse kinderarts Tom Schulpen.

De emeritus hoogleraar redeneert dat mannen óók oxytocine aanmaken, in de volksmond bekend als het ’knuffelhormoon’, als ze maar genoeg tijd krijgen om met hun pasgeboren kind door te brengen. Daarmee ondergaan hun hersenen dezelfde verandering als die van de kersverse moeder, en is de strijd om topposities in het bedrijfsleven weer eerlijk, aldus Schulpen.

„De natuurlijke behoefte van moeders om voor hun kind te zorgen geeft minder tijd voor het najagen van een topcarrière”, zegt de hoogleraar. Bij mannen verandert er in de hersenen doorgaans niets, „zij hebben dus meer tijd voor carrièreplanning. Quota of andere maatregelen zullen het glazen plafond niet doorbreken.”

In een wetenschappelijk artikel noemt Schulpen het glazen plafond daarom ’een biologisch fenomeen’. Hij wil nu onderzoeken of in de Scandinavische landen, waar een langer vaderschapsverlof geldt, zijn gedachte-experiment bewezen kan worden.

Meer artikelen in Binnenland

Nederlandse drugshandelaar opgepakt in Spanje
7 uur geleden
Tineke Schokker burgemeester Vlieland
7 uur geleden
Thierry Baudet laat baard staan tot er een nieuw kabinet is
8 uur geleden
Drie weken geen treinen over Moerdijkbrug
8 uur geleden
Geliefde pakketbezorger mag blijven
9 uur geleden
Protest ombudsman tegen blokkade onderzoek
9 uur geleden
Zorg parlement om inperking KLM
9 uur geleden
Opnieuw geval bijenziekte in Drenthe
7 uur geleden
Scherpe daling te lang verhuurde woningen op Airbnb
9 uur geleden
Watermonster op het droge
10 uur geleden