Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 13 september 2017, 13:16

Rutte over Juncker: ik ben niet zo’n romanticus

Mark Rutte is het niet helemaal eens met Jean-Claude Juncker, links naast Eurocommissaris Frans Timmermans.. © ANP / AFP

Minister-president Rutte ziet „goede dingen” in de toespraak van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tijdens zijn jaarlijkse ‘Staat van de Unie’. „Maar er zijn ook zaken die me minder bevallen.”

Premier Rutte is vooral positief over een aantal uitspraken over de korte termijn. Zo is hij lovend over wat Juncker zegt over handel en op het terrein van werknemers uit Oost-Europa.

„Ik ben ook blij dat hij kritisch is over een eurozonebudget en een eurozoneparlement”, zegt Rutte. De minister-president is minder enthousiast over het pleidooi van Juncker om Bulgarije en Roemenië snel tot te laten tot de paspoortvrije Schengenzone. „Niet op dit moment. Wij zijn daarop tegen. Er zijn nog te veel zorgen over de grensbewaking en corruptie. ”

Balkanlanden

De voorzitter van de Europese Commissie zei ook dat de Balkanlanden uitzicht moeten houden op toetreding tot de EU. Daar kan Rutte zich minder goed in vinden: „Ik heb grote twijfel of we die stap moeten zetten.”

Juncker is met de aankomende Brexit en de verkiezingsnederlaag van Le Pen in Frankrijk hoopvol over de toekomst van de Europese Unie. Hij stelt zelfs dat de wind terug in de zeilen is. Rutte is ook wat dat betreft voorzichtig: „Juncker is een romanticus. We hebben allemaal onze eigen stijl en ik ben in de politiek niet zo’n romanticus.”

Formatie

Aan de formatietafel wordt zeer verschillend gedacht over de toekomst van de Europese Unie. Waar bijvoorbeeld D66 veel heil ziet in de Europese integratie, wil de ChristenUnie de macht van de EU juist inperken.

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers constateerde dan ook dat Junckers plannen niet helemaal stroken met zijn eigen verkiezingsprogramma. Op de vraag of dit betekent dat die volgens hem een slecht idee zijn, zei hij: „Ja, dat kun je er wel uit afleiden.”

Verder wilden hij, net als zijn D66-collega Alexander Pechtold en CDA-collega Sybrand Buma er niet op ingaan. „Daarbinnen gaan we het er nog over hebben”, verwees Segers naar de formatietafel. Daar moeten ze gezamenlijk tot een Europa-paragraaf zien te komen in het regeerakkoord.

Meer artikelen in Binnenland

Vrouw in boot badend in benzine gevonden
7 minuten geleden
FvD schrijft Willem van Hanegem in als lid
1 uur geleden
Fietser (62) komt om door ongeval in Rijswijk
1 uur geleden
Automobilist botst tegen boom en overlijdt
3 uur geleden
'Nog steeds sjoemelsoftware in Volkswagens'
3 uur geleden
’Ouders kunnen weer naar zieke Amir toe’
4 uur geleden
’VW mag kosten Dieselgate fiscaal aftrekken’
4 uur geleden
Vrouwen plassen uit protest in urinoirs
5 uur geleden
Ruim 27.000 bezoekers voor open dag azc
6 uur geleden
Politie pakt bende rondtrekkende dieven op
6 uur geleden