Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
donderdag 14 september 2017, 1:02

Sint-Maarten probeert moed te houden

„Wij hebben relatief geluk gehad”, zegt Henry.
Helmie: „Toeristen zullen we het komende jaar niet zien.”

„En nu de schouders eronder”, dat is het gevoel dat momenteel heerst op Sint-Maarten, een week nadat orkaan Irma nagenoeg alles op het eiland kapot maakte. Overal ligt puin, huizen zijn tussen deels en volledig gesloopt en auto’s die nog kunnen rijden, rijden rond. Ongeacht of ze nog een voorruit of achterklep hebben.

Het Nederlandse echtpaar Henry en Helmie Franken is druk bezig op te ruimen wat er nog over is van hun duikschool. „Wij hebben relatief geluk gehad. We hebben weinig schade aan ons huis en een van onze boten is ongeschonden gebleven”, zegt Henry.

„We waren ons - voordat orkaan Irma kwam - aan het gereedmaken voor het toeristenseizoen dat over een paar maanden zou moeten beginnen”, vertelt Helmie. „Toeristen zullen we het komende jaar niet zien vrees ik. En misschien wel langer niet.”

Hoewel het Brabantse echtpaar denkt dat het besef en de klap nog moeten komen, zijn ze druk bezig met alles opnieuw opbouwen. „We leven van dag tot dag. Nu hebben we nog genoeg water en eten. We helpen onze buren die helemaal niks meer hebben. Schouders eronder en doorgaat, dat is het enige dat we kunnen doen”, zegt Henri.

Een paar honderd meter verderop zegt Dennis Jillesen bijna letterlijk hetzelfde. Met een bord ’cold beers 2 dollar’ weet hij veel buurtbewoners naar zijn kroeg Harry’s te lokken. „Van een gezonken boot kon ik diesel halen voor de generator. Van kapotte kroegen in de buurt kon ik de drankvoorraad overnemen en zo kan iedereen hier een koud biertje komen drinken”, zegt hij.

Of hij op het eiland blijft, weet hij nog niet. „Mijn kinderen moeten naar school en ik weet niet of dat snel hier weer kan.” Maar vooralsnog is zijn motto: „schouders eronder.”

Water en eten nu hoogste prioriteit

De veiligheid op Sint-Maarten is hersteld, nu heeft het bevoorraden van de lokale bevolking de hoogste prioriteit. Dat stelt Olav Burger, hoofd kustwacht steunpunt Hato op het vliegveld van Curaçao. „De eerste dagen nadat orkaan Irma over Sint-Maarten raasde, stonden in het teken van personeel naar het eiland krijgen om de veiligheid te herstellen.”

Nu, een week na de allesverwoestende orkaan, gaan vooral water en voedsel die kant op, vertelt Burger vanaf de vliegbasis op Curaçao, waar meerdere vliegtuigen per dag van onder meer de kustwacht en de Nederlandse luchtmacht naar het ongeveer duizend kilometer verderop gelegen Sint-Maarten vliegen.

Ook hulpgoederen om het land weer op te bouwen, zullen snel naar het eiland gaan. Burger durft geen inschatting te maken hoe lang de hulp nog doorgaat. „Voordat Sint-Maarten weer opgebouwd is zijn we maanden verder. Misschien zelfs jaren.”

Meer artikelen in Binnenland

’Ouders kunnen weer naar zieke Amir toe’
29 minuten geleden
’VW mag kosten Dieselgate fiscaal aftrekken’
30 minuten geleden
Vrouwen plassen uit protest in urinoirs
1 uur geleden
Ruim 27.000 bezoekers voor open dag azc
2 uur geleden
Politie pakt bende rondtrekkende dieven op
2 uur geleden
Politiepup Bumper nu stoere hond
2 uur geleden
Flyboarders van zee gehaald
3 uur geleden
Auto ramt moskee
3 uur geleden
Zonnebadend katje uit dakgoot gered
4 uur geleden
Man zwaargewond na val van balkon tijdens ruzie
4 uur geleden