Ruimtestation ISS weer bevoorraad na ongeluk

Megadosis tegengif redt jongen van beet spin

Tunnelspin

Hier werd Kim Jong-nam mee vermoord

De Maleisische politie heeft bekendgemaakt dat Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is vermoord met het VX zenuwgas. Het middel staat op de lijst van massavernietigingswapens van de Verenigde Naties.

’Zwaardere straf Urdangarin’

Iñaki Urdangarin is getrouwd met Cristina Federica, de zus van de Spaanse koning.

De Spaanse openbaar aanklager zal in hoger beroep vier tot acht jaar extra gevangenisstraf eisen tegen Iñaki Urdangarin, de zwager van de Spaanse koning. Ook tegen de voormalig compagnon Diego Torres wordt een zwaardere straf geëist.

Belgisch stel omgekomen door omwaaiende boom

Het stormachtige weer heeft donderdagavond twee levens geëist in het Belgische dorp Dalhem, iets ten zuiden van Maastricht. Een ontwortelde boom viel op de auto van een koppel van in de veertig, meldde de politie.

Franse ING-medewerkers ontslagen via e-mail

In Nederland heeft ING ongeveer 700 medewerkers.

Zeventig medewerkers van drie Franse ING-filialen hebben via de mail moeten vernemen dat ze hun baan kwijt zijn.

Sloveense homo’s: wel trouwen, niet adopteren

In Slovenië mogen homo’s vanaf vrijdag trouwen. Ze krijgen grotendeels dezelfde rechten als hetero’s, maar homostellen mogen geen kinderen adopteren. Zaterdag is in Maribor, de op een na grootste stad van het land, de eerste lesbische bruiloft, liet de burgerlijke stand weten.

Maker ’goedkoopste smartphone’ opgepakt

De directeur van Ringing Bells, de Indiase onderneming die beweerde de goedkoopste smartphone ter wereld te maken, is gearresteerd op beschuldigingen van fraude.

Autobom doodt tientallen mensen in Syrië

De ontploffing van een autobom nabij de Syrische stad al-Bab heeft vrijdag het leven gekost aan tientallen mensen. Nog eens tientallen mensen raakten gewond. Vermoedelijk zijn de slachtoffers Syrische rebellen die strijden tegen IS.

Onderzoek naar radioactiviteit Maleisië

Kim Jong-nam (tweede van rechts) loopt na de aanval met een beveiliger weg om medische hulp te krijgen.

Maleisië gaat de luchthaven en andere locaties van Kuala Lumpur onderzoeken op radioactief materiaal. Dat heeft de politie van Maleisië vrijdag gezegd. Het onderzoek volgt op de bekendmaking dat de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is uitgevoerd met een sterk zenuwgas, genaamd VX.

Tegenstandster Filipijnse president opgepakt

Leila de Lima spreekt de pers emotioneel toe.

Een van de belangrijkste critici van de Filipijnse president Rodrigo Duterte is vrijdag opgepakt voor drugs en corruptie. De Filipijnse senator Leila de Lima wordt ervan beschuldigd geld te hebben aangenomen van drugsdealers die in de gevangenis zaten toen ze minister van Justitie was onder de vorige president. De aanklacht komt van het ministerie van Justitie.

Maleisië: Kim Jong-nam vermoord met zenuwgas

Op beelden van bewakingscamera’s is te zien hoe Kim Jong-nam met medewerkers van het vliegveld praat na de aanval. Hij overleed even later in de ambulance toen hij onderweg was naar het ziekenhuis.

De politie in Maleisië heeft vrijdag bekendgemaakt dat de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is uitgevoerd met een sterk zenuwgas genaamd VX nerve agent. Dat concludeert de politie op basis van sporen genomen van het oog en het gezicht van de Noord Koreaan Kim Jong-nam. Die zijn vervolgens geanalyseerd door een Maleisisch chemielab.

Marine Guatemala houdt abortusboot tegen

De abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves wordt sinds donderdag vastgehouden door de marine van Guatemala. Militairen hebben donderdag een persconferentie van de organisatie in Marina Pez Vela, de haven van de stad Puerto San José, gestopt en blokkeren de toegang tot het schip, zo meldt Women on Waves op de website.

Trump wil weer koploper kernwapens zijn

Donald Trump

President Donald Trump wil dat de Verenigde Staten weer koploper worden als het gaat om het aantal kernwapens. Omdat het land achterop is geraakt, moet het nucleaire arsenaal worden uitgebreid.

Tiener die Trump toezong wil hem nu spreken

Jackie Evancho

De zestienjarige Jackie Evancho, die het Amerikaanse volkslied zong tijdens de inauguratie van Donald Trump, heeft gevraagd om een gesprek met de president over de rechten van transgenders. Ze verzond daarover enkele tweets en kwam die donderdag toelichten in een tv-show van ABC.

Bannon: Trump zal alle beloften nakomen

Steve Bannon

De Amerikaanse president Donald Trump zal al zijn verkiezingsbeloftes zo snel mogelijk nakomen. Dat is de stellige overtuiging van Trumps belangrijkste strateeg Steve Bannon. Hij zei dat donderdag in het bijzijn van Reince Priebus, de stafchef van het Witte Huis, tijdens de bijeenkomst van conservatieve activisten (CPAC) in Washington. Dat was live te volgen via onder meer The Washington Post.

Macron: belasting en begrotingstekort verlagen

Emmanuel Macron

De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron heeft donderdag in een interview met Les Echos zijn financiële plannen ontvouwd voor het geval hij in mei wordt gekozen als opvolger van François Hollande. De voormalig minister van economische zaken wil de vennootschapsbelasting verlagen van 33,3 naar 25 procent.

Curaçaose parlementariër slaat collega in gezicht

Jacinta Constancia haalt uit.

Een pak slaag in het parlement van Curaçao leidde donderdag tot de arrestatie op heterdaad van statenlid en voormalig MFK-minister Jacinta Constancia. De partijgenoot van ex-premier Gerrit Schotte gaf haar collega Giselle Mc William een kaakstoot tijdens een openbare vergadering.

Mexico geïrriteerd door migratiebeleid VS

Rex Tillerson (l) en Luis Videgaray (r).

Mexicaanse regeringsleden hebben hun „verontrusting en irritatie” uitgesproken over het migratiebeleid dat de de Amerikaanse president Donald Trump wil gaan voeren. Luis Videgaray en Miguel Angel Osorio Chong, minister van Buitenlandse - respectievelijk Binnenlandse Zaken, overlegden donderdag met hun Amerikaanse collega’s Rex Tillerson en John Kelly.

Jadot niet langer Frans presidentskandidaat

Yannick Jadot

Yannick Jadot heeft donderdag bekendgemaakt dat hij zich terugtrekt uit de race naar het Frans presidentschap. Hij was kandidaat namens de Groenen maar maakt geen kans de tweede ronde te bereiken. Zijn afmelding is in het voordeel van de socialist Benoît Hamon. Maar deze staat er ook met de steun van Jadot niet best voor in de peilingen.

Discussie toekomst EU leidt tot kopzorgen

Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker heeft ambitieuze plannen voor de toekomst van de Europese Unie, maar daar zit niet iedereen op te wachten.

Het debat over hoe het verder moet met de toekomst van de EU leidt tot spanningen tussen lidstaten en de Europese Commissie.

Onderzoek naar SPD’er Martin Schulz

Martin Schulz

Het Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF onderzoekt de handel en wandel van Martin Schulz, de voormalig voorzitter van het Europees Parlement. Schulz is in Duitsland momenteel SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap.

Juncker wil geen harde grens tussen Ieren

Jean-Claude Juncker tijdens een persconferentie met de Ierse premier Enda Kenny in Brussel.

De grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zo open mogelijk blijven. Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, donderdag na een ontmoeting met de Ierse premier Enda Kenny in Brussel. Ook Kenny heeft geen behoefte aan een harde grens. „En die komt er ook niet.”

Dertien migranten omgekomen in container

Vertegenwoordigers van de Rode Halvemaan hebben in een stalen zeecontainer in de Libische havenstad al-Khums 69 migranten aangetroffen, van wie er dertien bleken overleden. Ze zaten al vier dagen opgesloten. Dat heeft een woordvoerder van de hulporganisatie donderdag bekendgemaakt.

Ierland pakt hoerenloper aan

Seks kopen is voortaan verboden in Ierland. De wet heeft de bedoeling honderden kwetsbare vrouwen te beschermen die in de prostitutie zijn beland.

Montenegro eind mei lid van NAVO

Srdjan Darmanovic

Montenegro verwacht eind mei als volwaardig lid toe te treden tot de NAVO. Buitenlandminister Srdjan Darmanovic heeft dat donderdag gezegd, na de verzekering te hebben gekregen dat de Amerikaanse Senaat zal instemmen.

Veiligheid kerncentrale Doel kan beter

De uitvoering van de veiligheidsplannen van de kerncentrale in Doel bij Antwerpen is nog niet helemaal op orde. Twaalf deskundigen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) stelden na een inspectie van tien dagen weliswaar flinke vooruitgang vast, maar ze zien ook ruimte voor verdere verbeteringen door uitbater Engie Electrabel.

Dodelijke tijger krijgt ’tweede leven’

Preparateur Markus Ranft met Rasputin.

Hij ligt op een boomstam en kijkt ontspannen om zich heen. Dat doet tijger Rasputin na een bewogen leven niet langer in de dierentuin van Münster, maar in het museum voor natuurhistorie van de regio Westfalen-Lippe. Preparateurs hebben het dier opgezet. Donderdag was hun werk voor het eerst te zien.

Levenslang voor moordenaar van Helen Bailey

Ian Stewart komt pas op zijn vroegst over 34 jaar vrij voor de moord op zijn verloofde.

De 56-jarige Ian Stewart is donderdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens de moord op zijn verloofde, de bekende jeugdboekenschrijfster Helen Bailey. De rechter achtte de computerspecialist woensdag schuldig. Stewart komt pas op zijn vroegst over 34 jaar vrij.

Man verkrachtte mogelijk 230 vrouwen

De Belgische politie is op zoek naar slachtoffers van een serieverkrachter. De man wordt ervan verdacht mogelijk meer dan 230 slachtoffers gemaakt te hebben.

Vermiste vissers na maand dobberen gevonden

Een helikopterpiloot die bij de Marshalleilanden speurde naar tonijn, heeft het leven gered van drie vissers en een jongen die honderden kilometers waren afgedreven. Dat meldt Radio New Zealand donderdag. De gewaarschuwde bemanning van een groot vissersschip heeft de vier opgepikt.

Duitsland verijdelt weer terreuraanslag

Duitsland heeft een terreurverdachte opgepakt die een aanslag wilde plegen op de politie of het leger. Bij huiszoeking bij de 26-jarige Duitser in de plaats Northeim (Nedersaksen) werden spullen ontdekt om explosieven te maken. Ook werd elektronica aangetroffen voor een afstandbediening.

Opstandelingen veroveren Syrische stad al-Bab

De door Turkije gesteunde opstandelingen, verenigd in het Vrije Syrische Leger (FSA), hebben donderdag het centrum van de Noord-Syrische stad al-Bab ingenomen. Al-Bab was het grootste IS-bolwerk in de provincie Aleppo. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Storm houdt overzee al huis: windstoten van 150 km/u

Het stormgebied waar ook Nederland donderdag last van heeft, veroorzaakte in het Verenigd Koninkrijk en Ierland al de nodige problemen. In het Engelse Wolverhampton kwam een vrouw om toen ze werd geraakt door rondvliegend materiaal.

Franse luxe lonkt Britse bankiers

Parijs werkt aan de bouw van zeven luxe kantoortorens die vluchtende Brexit-banken naar Frankrijk moeten lokken.

Duitse deelstaat wil geen pratende Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil tegenhouden dat de Turkse president Erdogan daar een toespraak komt houden in verband met het referendum over de grondwet in Turkije in april. De deelstaat heeft de landelijke regering in Berlijn gevraagd te helpen om de toespraak te voorkomen.

Zwager Spaanse koning nog vrij man

De zwager van de Spaanse koning, Iñaki Urdangarin, is voorlopig nog een vrij man. Van de Spaanse rechter mag hij het hoger beroep in zijn zaak afwachten in Zwitserland, waar hij woont. Hij kan dus terug naar zijn familie: prinses Cristina en hun vier kinderen. Wel moet hij zich in Genève iedere eerste dag van de maand melden bij een rechtbank – en moet hij voor alle bewegingen buiten de Europes Unie toestemming vragen aan het gerechtshof.

Vrijspraak van Infante Cristina definitief

De vrijspraak van Infanta Cristina (de zus van de Spaanse koning) wegens belastingfraude vorige week, is definitief. Er wordt geen beroep aangetekend bij de Hoge Raad. Cristina was aangeklaagd in Caso Nóos voor belastingfraude - er was acht jaar cel tegen haar geëist -, maar de rechtbank van Palma sprak haar vorige week vrij.

Zeer oud fossiel van reuzenpinguïn gevonden

Ter illustratie

Pinguïns bestaan waarschijnlijk al langer dan tot nog toe is aangenomen. Ze leefden mogelijkerwijs al in het tijdperk van de dinosaurussen. Dat stellen onderzoekers in het vaktijdschrift The Science of Nature, na de vondst van een fossiel van een reuzenpinguïn.

Iraakse troepen bestormen vliegveld Mosul

Iraakse veiligheidstroepen zijn donderdag begonnen met de bestorming van het door Islamitische Staat gecontroleerde vliegveld bij de stad Mosul en een nabijgelegen militaire basis. Dat meldt de Iraakse staatstelevisie.

Raadslid Zweden voor sekspauze

Een gemeenteraadslid in de Zweedse gemeente Övertornea wil het mogelijk maken dat alle werknemers een uur betaald vrij krijgen om thuis seks te hebben. Dat meldt persbureau AFP.

Britse hacker achter storing Deutsche Telekom

De Britse politie heeft een 29-jarige man aangehouden in Londen die verantwoordelijk zou zijn voor het hacken in november van routers van telecombedrijf Deutsche Telekom. Door de computerinbraak hadden meer dan een miljoen klanten van het bedrijf geen internet en televisie.

Zwager Spaanse koning de cel in?

Iñaki Urdangarin, man van princes Cristina van Spanje

De rechtbank beslist om half elf over het lot van de zwager van de Spaanse koning.

’VS doen niet aan massadeportaties’

John F. Kelly

De Verenigde Staten deporteren niet op grote schaal illegale migranten en zullen zich aan de wet houden. Er zullen echter sneller mensen het land worden uitgezet dan in het laatste decennium is gebeurd. Dat heeft minister John Kelly van Binnenlandse Veiligheid woensdag gezegd bij zijn bezoek aan Guatemala.

Witte Huis stelt nieuw inreisverbod uit

President Donald Trump in het Witte Huis.

Het Witte Huis heeft de aankondiging van een nieuw presidentieel decreet dat het opgeschorte inreisverbod voor zeven landen met overwegend moslims moet vervangen, uitgesteld. Dat maakte een medewerker op het Witte Huis woensdag bekend.

Noord-Korea: dood Kim Jong-nam schuld Maleisië

Kim Jong-Nam (in het grijze pak) op bewakingscamera’s, vlak voor zijn dood.

UPDATE - Noord-Korea stelt Maleisië verantwoordelijk voor de dood van de halfbroer van zijn leider Kim Jong-un. De regering beschuldigt Maleisië bovendien van een „onvriendelijke houding” naar Noord-Korea in een door Zuid-Korea bedacht scenario waarin Noord-Koreaanse agenten halfbroer Kim Jong-nam zouden hebben vermoord.

Zo ziet het uit als je de ’stop’ uit een stuwmeer haalt

Als stuwmeren te vol dreigen te raken, worden speciale afvoerkanalen opengezet zodat het overtollige water snel weg kan. Bij de Monticello Dam in Napa, California levert dat bizarre beelden op.

Moslims financieren herstel Joods kerkhof

Amerikaanse moslims hebben omgerekend zo’n 80.000 euro opgehaald om door vandalen beschadigde grafstenen op een Joods kerkhof te repareren. De beschadigingen op een begraafplaats in St.Louis in de staat Missouri gingen gepaard met bedreigingen van Joodse instellingen op internet.

Guterres vraagt om hulp tegen hongersnood

In onder meer Zuid-Sudan is sprake van een regelrechte hongersnood.

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft nadrukkelijk gepleit voor meer financiële steun voor de bestrijding van honger. In een aantal landen is momenteel sprake van een groot en snel groeiend gebrek aan voedsel.

Kunstenaar week lang opgesloten in steen

De Franse kunstenaar Abraham Poincheval leeft de komende week niet onder, maar in een steen. Woensdagmiddag liet hij zich opsluiten in een gallerie in Parijs.