Rusland wil sancties tegen EU verlengen

Leger Irak neemt IS-moskee in Mosul in

Luchtfoto van de verwoestte al-Nuri moskee in Mosul.

Duitsland verbiedt toespraak Erdogan rond G20

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel.

De Turkse president Erdogan mag komende maand geen toespraak houden voor Turkse Duitsers in de marge van de topconferentie van de G20 in Hamburg. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zei dit donderdag op bezoek in Rusland.

VS specificeren 'bonafide relatie'

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan diplomatieke posten in het buitenland toegelicht aan welke criteria inwoners van zes overwegend islamitische landen moeten voldoen als zij de VS willen bezoeken. Het hooggerechtshof besliste deze week dat de VS bezoekers uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen mogen weigeren, als die geen „bonafide relatie” hebben met bijvoorbeeld familie in het land.

Meer NAVO-troepen naar Afghanistan

Afghaanse president Ashraf Ghani (R) en secretaris-generaal van de militaire alliantie Jens Stoltenberg (L).

De militaire trainingsmissie van de NAVO in Afghanistan wordt uitgebreid. Vijftien landen hebben toegezegd extra troepen te leveren aan de operatie Resolute Support, die het Afghaanse leger helpt in de strijd tegen islamitisch extremisme.

Gevangenis wordt ontruimd om vliegtuigbom

Een gevangenis in Regensburg in Duitsland wordt zaterdag ontruimd omdat een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk moet worden gemaakt. Het 225 kilogram zware projectiel werd onlangs ontdekt op een naastgelegen bouwterrein.

Erdogan wil Turkse Duitsers toespreken

De Turkse president Erdogan heeft de Duitse regering gevraagd binnenkort een toespraak te mogen houden voor zijn landgenoten in de Bondsrepubliek. Erdogan komt in juli naar de top van de G20 in Hamburg en wil in de marge zijn aanhang in Duitsland op een toespraak ’trakteren’.

Gorilla uit zijn dak in bad

Het heeft een week geduurd, maar nu kent ’heel’ internet de gorilla Zola. Het dier kreeg in de dierentuin van Dallas de beschikking over een gevuld bad en schatte dat volkomen op waarde.

Zwangere YouTube-ster (19) schiet vriendje dood voor camera

Monalisa en Pedro haalden de gekste stunts uit met elkaar voor hun YouTube-kanaal

Een YouTube-stunt, waarbij hij zich tegen een kogel probeerde te beschermen met een encyclopedie, heeft de 22-jarige Pedro Ruiz III uit Halstad (Minnesota) het leven gekost. De schutter: zijn zwangere vriendin Monalisa Perez (19), met wie hij samen een YouTube-kanaal onderhield.

Vlaams verbod op onverdoofd slachten in 2019

Het Vlaams Parlement heeft woensdag bijna unaniem ingestemd met het verbod op onverdoofd slachten vanaf 2019. Vanaf dat jaar wordt verdoving verplicht voor de meeste dieren, behalve voor runderen en kalveren.

Auto rijdt in op presidentieel paleis Temer

Een minderjarige jongen is woensdag met een auto ingereden op het presidentieel paleis van de Braziliaanse president Michel Temer in de hoofdstad Brasilia. Veiligheidsdiensten hebben de dader gearresteerd. Temer zelf bevond zich op dat moment in zijn andere residentie.

Kardinaal Pell verdacht van seksueel misbruik

De Australische kardinaal George Pell wordt officieel verdacht van seksueel misbruik. De politie in Australië maakte donderdag bekend dat hij wordt vervolgd en dat meerdere aanklachten tegen hem lopen.

FBI ondervraagt medewerkers Kaspersky

Rechercheurs van de Amerikaanse FBI hebben deze week gesproken met medewerkers van de cyberbeveiliger Kaspersky. De gesprekken waren dinsdag bij de mensen thuis. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen rond het onderzoek.

Celstraffen en megaboetes voor mensensmokkel

Twaalf mensensmokkelaars zijn woensdag door een Belgische rechtbank veroordeeld tot celstraffen van drie tot acht jaar. De twaalf kregen ook nog geldboetes tussen 480.000 en 2,1 miljoen euro.

Laptops op vluchten naar VS blijft toegestaan

Het blijft voor luchtvaartpassagiers die naar de Verenigde Staten vliegen toegestaan om laptops mee aan boord te nemen. Voorwaarde hiervoor is wel dat wordt voldaan aan een aantal veiligheidsmaatregelen die het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid woensdag heeft bepaald.

Sarah Palin klaagt NY Times aan om ’fake news’

De voormalige Republikeins kandidate voor het vicepresidentschap Sarah Palin heeft de krant The New York Times aangeklaagd wegens laster. Dat maakte de krant zelf woensdag bekend.

Beeld tien geboden binnen dag weer vernield

Een Amerikaanse burgerrechtenbeweging heeft ruim twee jaar actiegevoerd om het beeld uit de openbaarheid te houden. Nu is het stuk.

Minder dan 24 uur nadat het was onthuld is woensdag in de Amerikaanse stad Little Rock een omstreden beeld met daarop de tekst van de tien geboden door een vandaal vernield.

Felipe staat stil bij veertig jaar democratie

Het Spaanse koningspaar heeft woensdag in het parlementsgebouw, het Palacio de las Cortes, in Madrid de plechtige vergadering bijgewoond waarin werd stilgestaan bij de veertigste verjaardag van de eerste democratische verkiezingen na de Franco-dictatuur.

Verwarring over inreisverbod Trump

Luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten hebben uit de Verenigde Staten nog geen richtlijnen ontvangen voor het inreisverbod van president Donald Trump. Dat zeiden bronnen binnen de luchtvaartsector woensdag tegen persbureau Reuters.

Nederlanders opgepakt na vondst 1,5 ton coke

In de haven van Oostende werd anderhalve ton cocaïne gevonden aan boord van een vissersboot.

De Belgische autoriteiten hebben drie Nederlanders en een Belg opgepakt na de vondst van anderhalve ton cocaïne aan boord van een vissersboot. De straatwaarde van de harddrugs kan oplopen tot 225 miljoen euro, aldus de Belgische justitie woensdag.

Trump brengt 14 juli bezoek aan Parijs

De Amerikaanse president Donald Trump reist komende maand af naar Frankrijk voor de viering van de nationale feestdag op 14 juli. Trump heeft een uitnodiging geaccepteerd van zijn Franse collega Emmanuel Macron, meldden de Franse en Amerikaanse regeringen.

Oproep aan Bouterse om op te stappen

Desi Bouterse

Als Suriname hem echt aan het hart gaat, dan zou president Desi Bouterse nu moeten opstappen. Dat vindt Betty Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), een mensenrechtenorganisatie die de afgelopen jaren nauw betrokken is geweest bij het proces rond de Decembermoorden.

Italië dreigt met verbod vluchtelingenboten

Italië dreigt schepen van hulporganisaties die vluchtelingen redden op de Middellandse Zee niet meer te laten aanmeren. Het land wil dat andere Europese landen meer doen aan de opvang van bootvluchtelingen, zo is woensdag vernomen uit Italiaanse regeringskringen.

China laat onderzoekers schoenfabrieken Ivanka Trump vrij

Ivanka Trump zou nooit hebben gereageerd op toegestuurd bewijs van de misstanden bij haar leveranciers.

De Chinese autoriteiten hebben drie activisten vrijgelaten die onderzoek deden naar fabrieken waar schoenen werden gemaakt voor het merk van Ivanka Trump. Het trio moet nog wel voor de rechter verschijnen, meldde mensenrechtenorganisatie China Labor Watch (CLW) woensdag.

’Bouterse gaat dit niet accepteren’

President Desi Bouterse van Suriname

De eis van twintig jaar cel tegen Desi Bouterse voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982 is „historisch.” Dat zegt Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. Hij noemt het „bijzonder hoe de officier van justitie 200 procent is gedraaid” en er na zoveel jaar een eis is gekomen.

Vrijspraak gevraagd verdachte Decembermoorden

Aanklager Roy Elgin (links) tijdens de zitting.

Aanklager Roy Elgin heeft woensdag bij de Surinaamse krijgsraad vrijspraak gevraagd voor gevangenisdirecteur Jimmy Stolk, die eveneens verdachte is in het strafproces rond de Decembermoorden. Volgens de auditeur-militair kon Stolk op 8 december 1982 niets anders doen dan een dienstbevel opvolgen en een van de latere slachtoffers ophalen.

VN: veel burgerdoden bij slag om Raqqa

Bij het offensief om de officieuze hoofdstad van Islamitische Staat te veroveren, zijn deze maand zeker 173 burgers om het leven gekomen. Dat zei de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, die waarschuwde dat het werkelijke dodental in Raqqa vermoedelijk hoger ligt.

De slachtoffers van de Decembermoorden

De auditeur-militair bij het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen president Desi Bouterse voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. De slachtoffers om wie alles in deze zaak draait, waren:

Dodental brand Londen naar tachtig

Het aantal doden door de enorme brand in de woontoren in Londen is opgelopen van 79 naar 80. De politie stelde het aantal woensdag naar boven bij.

Noord-Korea wil executie oud-president Park

Noord-Korea heeft opdracht gegeven de voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye te doden. Uit nieuwe informatie is volgens het noordelijke staatspersbureau KCNA gebleken dat de „verrader” Park het brein was achter een plan om „hoogste leider” Kim Jong-un te vermoorden.

VS: Syrië lijkt te hebben afgezien van aanval

Syrië lijkt volgens de Verenigde Staten geluisterd te hebben naar een Amerikaanse waarschuwing om geen nieuwe aanval met chemische wapens uit te voeren. ,,Het lijkt erop dat ze de waarschuwing serieus hebben genomen'', zei de Amerikaanse minister Jim Mattis (Defensie) woensdag tegen journalisten. ,,Ze hebben het niet uitgevoerd.''

NAVO ziet stijgende tendens defensie-uitgaven

NAVO-topman Jens Stoltenberg.

NAVO-topman Jens Stoltenberg verwacht een verhoging van de defensie-uitgaven van de Europese bondgenoten en Canada van 4,3 procent in 2017. Dat zei de secretaris-generaal woensdag, een dag voor de ministers van Defensie in Brussel bijeenkomen.

Moskou veroordeelt intimidatie waarnemers

Archieffoto

Rusland heeft zich woensdag uitgesproken tegen pogingen OVSE-waarnemers in Oekraïne te intimideren. Een topfunctionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde volgens persbureau TASS wel dat de waarnemers nauwer moeten samenwerken met vertegenwoordigers van de pro-Russische opstandelingen.

Time protesteert tegen nepcover met Trump

Time Magazine heeft bij het bedrijf van de Amerikaanse president Donald Trump geprotesteerd tegen het gebruik van nepvoorpagina’s van het opinieblad. Bij meerdere golfclubs van Trump hangen nepcovers aan de muur waarop hij groot staat afgebeeld, bericht The Washington Post.

Schrijver boeken Beertje Paddington overleden

Michael Bond, de schrijver van de boeken over Beertje Paddington, is op 91-jarige leeftijd overleden.

40 miljoen voor schilderij Beckmann

Een schilderij van de Duitse expressionist Max Beckmann (1884-1950) heeft op een veiling in Londen omgerekend 40 miljoen euro opgeleverd. De opbrengst was een record op een veiling voor een werk van een Duitse expressionist.

Weer tientallen doden bij luchtaanval Syrië

Zeker dertig burgers zijn woensdagochtend vroeg om het leven gekomen door een luchtaanval op een dorp in het oosten van Syrië. Ook raakten volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten tientallen mensen gewond bij het bombardement in al-Dablan, een plaats die in handen is van Islamitische Staat.

Kind (2) sterft in auto tijdens familiefeest

De Amerikaanse politie heeft een onderzoek ingesteld naar het overlijden van een peuter in een snikhete auto in het zuiden van Utah. Terwijl het kind stierf, vierde zijn familie feest. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.

EU verlengt sancties Rusland met zes maanden

President Vladimir Putin.

De Europese Unie heeft woensdag de economische sancties tegen Rusland formeel met zes maanden verlengd tot 31 januari 2018. Dit zijn de lidstaten overeengekomen nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron vorige week de EU-leiders op een top in Brussel hadden bijgepraat over de stand van zaken in Oekraïne.

Zes man vervolgd voor stadionramp Hillsborough

De Britse justitie heeft woensdag zes mensen in staat van beschuldiging gesteld in verband met de stadionramp in Hillsborough in Sheffield in 1989. Daardoor kwamen 96 voetbalfans om het leven.

Eerste kerntransport over water in Duitsland

Voor het eerst laten de autoriteiten in Duitsland kernafval via het water naar een tijdelijke opslag vervoeren. Woensdag in aller vroegte vertrok onder strenge veiligheidsmaatregelen een schip geladen met drie containers met radio-actief afval bij de stilgelegde centrale Obrigheim.

Trump complimenteert Ierse journaliste met ’mooie glimlach’

Tijdens een telefoongesprek met de onlangs verkozen Ierse regeringsleider Taoiseach Leo Varadkar raakte de Amerikaanse president Donald Trump afgeleid door de verschijning van een Ierse verslaggeefster.

Brandweer Londen waarschuwde voor gevelplaten

De brandweer van Londen heeft in mei alle 33 lokale gemeenteraden van de stad gewaarschuwd voor het gebruik van brandbare platen waarmee flats worden bekleed. Dat meldde de BBC woensdag.

Zuid-Koreaanse stad verkoopt frisse lucht

De Zuid-Koreaanse stad Hadong gaat blikken met frisse „berglucht” aan zijn ingezetenen verkopen waarmee die zich kunnen wapenen tegen de toenemende luchtverontreiniging. De gemeente heeft een Canadees bedrijf in de arm genomen en heeft in de bergen een fabriek laten bouwen, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag.

Aanhangers IS gepakt bij internationale actie

Bij een internationale anti-terreuractie in Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië zijn woensdag zes aanhangers van Islamitische Staat (IS) gearresteerd. De groep vormde een radicale cel van IS.

Bijgelovige passagier gooit muntjes naar vliegtuig

De 80-jarige mevrouw Qiu heeft in Sjanghai voor enorm oponthoud gezorgd door vlak voordat ze aan boord van een vliegtuig stapte, muntjes naar de motor te gooien.

OM Suriname eist 20 jaar tegen Bouterse

Desi Bouterse, rechter Cynthia Valstein - Montnor, voorzitter van de krijgsraad, verlaat het Hof van Justitie in Paramaribo en Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden.

UPDATE 17:23 - De auditeur-militair bij het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen president Desi Bouterse voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. Dat is de maximale eis.

President Venezuela achter belagers aan

Het politie-onderzoek dat volgde op de aanval trok veel nieuwsgierige burgers.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft aangekondigd de verantwoordelijken voor de aanval op het hooggerechtshof en een ministerie te zullen pakken. Hij zei dat ,,alle speciale militaire eenheden en de luchtverdediging'' paraat zijn om de bemanning te achterhalen van een politiehelikopter waarmee dinsdag op het hooggerechtshof en het ministerie van Binnenlandse Zaken is gevuurd, onder meer met granaten.

Celstraf voor beheerder grote bitcoinbeurs

De beheerder van een grote illegale bitcoinbeurs moet de gevangenis in. Anthony Murgio (33) van Coin.mx is dinsdag in New York veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf. Hij is schuldig bevonden aan onder meer fraude.

Zweedse acteur Michael Nyqvist overleden

De Zweedse acteur Michael Nyqvist is dinsdag op 56-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van longkanker. Nyqvist brak internationaal door dankzij de originele Girl With The Dragon Tattoo-filmreeks.