zondag 19 maart 2017, 8:02

Grensbrug geopend tussen EU en Zuid-Amerika

Automobilisten kunnen sinds zaterdag voor het eerst via een brug vanuit Zuid-Amerika de Europese Unie binnenrijden. Er is een 378 meter lange grensbrug geopend tussen Brazilië en Frans-Guyana, dat onderdeel is van Frankrijk en daarmee van de EU.

De komst van de verbinding tussen de landen heeft de nodige voeten in de aarde gehad. De bijna 21 miljoen euro kostende brug over de rivier Oiapoque was al in 2011 afgebouwd, maar door allerlei bureaucratische en praktische obstakels liet de opening nog jaren op zich wachten.

De plannen voor de bouw van brug kwamen zo'n twintig jaar geleden tot stand onder de toenmalige Franse president Jacques Chirac en zijn Braziliaanse collega Fernando Henrique Cardoso. Zij zagen kansen voor bedrijven uit beide landen.

Het gesteggel over het openen van de brug leidde de afgelopen jaren echter vooral tot hoon. The New York Times concludeerde in 2015 dat de brug, bedoeld als symbool van internationale samenwerking, vooral een symbool was geworden van het onvermogen van de twee landen om samen te werken.

Meer artikelen in Buitenland

Qatarese ambassadeur terug naar Iran
1 uur geleden
Russische ambassadeur Soedan dood gevonden
2 uur geleden
Ex-aanklaagster beticht Maduro van corruptie
3 uur geleden
Harvey mogelijk eerste orkaan Texas sinds 2008
4 uur geleden
Italië herdenkt aardbeving bij Amatrice
5 uur geleden
18 jaar cel voor pijpbomsmokkelaar
5 uur geleden
Doden en vermisten na schipbreuk Brazilië
6 uur geleden
Opgepakte Russische regisseur onder huisarrest
7 uur geleden
België checkt bagage 17.000 hsl-reizigers
7 uur geleden
Clinton kreeg kippenvel van Trump
7 uur geleden