zondag 19 maart 2017, 15:12

Eerste doodstraffen wegens drugs in Gaza

Een drugsverslaafde achter de tralies in de door Hamas gerunde gevangenis in Gaza.. © REUTERS

Een tribunaal in de Gazastrook heeft zondag voor het eerst twee drugshandelaren ter dood veroordeeld. Twee anderen kregen celstraffen van zeven en negen jaar. De doodstraf werd in de door Hamas bestuurde strook tot nu toe alleen uitgesproken in moordzaken of bij een veroordeling wegens collaboratie met Israël.

De twee terdoodveroordeelden werden gepakt toen ze drugs door tunnels vanuit Egypte smokkelden. Hun smokkelwaar bestond voornamelijk uit marihuana, opium en de pijnstiller tramadol.

In de afgelopen drie maanden heeft de politie 400.000 pillen in beslag genomen. De kleine, vrijwel belegerde Gazastrook wordt volgens de politie nu overspoeld met drugs. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat in januari meer drugs in beslag zijn genomen dan in heel 2016. Hij zei dat er zwaardere straffen komen voor ,,de handelaren des doods die ons volk en leven ruïneren''.

De arme Palestijnse Gazastrook beslaat slechts 365 vierkante kilometer en telt circa 1,8 miljoen inwoners. De door Israël en Egypte geïsoleerde strook land wordt sinds 2007 gerund door de radicale islamitische beweging Hamas.

Meer artikelen in Buitenland

Doden door zelfmoordaanslag in Bagdad
20 minuten geleden
Helikopter van radar verdwenen
37 minuten geleden
Communistische kampcommandant 20 jaar cel in
52 minuten geleden
May wil dat Noord-Ieren meedoen aan Brexit
4 uur geleden
Pijnlijk Pasen choco-kopers
4 uur geleden
Verdachte Antwerpen in beroep
4 uur geleden
Duitse parlementariër op Turkse spionagelijst
5 uur geleden
Fraudeklacht treft Turkse bankier 
5 uur geleden
Merkel betreurt brexit, prijst EU
6 uur geleden
Vrouw rijdt op agenten in bij Capitool
6 uur geleden