zondag 19 maart 2017, 20:30

Tillerson spreekt met Xi

Rex Tillerson (l) en Xi Jinping (r).. © AP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft zijn reis naar Azië zondag afgesloten in China. Hij sprak daar een half uur met president Xi Jinping. Tillerson liet de Chinese leider onder andere weten dat de Amerikaanse president Donald Trump „snel” een ontmoeting met hem verwacht. Trump sprak eerder telefonisch met Xi.

Tillerson kreeg een warm welkom van Xi, die verklaarde dat de Amerikaan veel moeite heeft gedaan om de relatie met China goed te houden na het aantreden van president Trump. „En ik waardeer uw opmerking dat de banden tussen de VS en China alleen door samenwerking en vriendschap kunnen worden bepaald”, complimenteerde hij de Amerikaan.

Beide bewindslieden waren het er over eens dat er in het algemeen mogelijkheden zijn voor meer samenwerking tussen de landen, hoewel verschillen zullen blijven. Heikele zaken als Amerikaanse handelsbarrières voor Chinese producten en de omstreden activiteiten van China in de Zuid-Chinese-Zee bleven onbesproken. Zaterdag sprak Tillerson al zijn Chinese collega-minister Wang Yi.

Meer artikelen in Buitenland

'Explosieven gevonden voor nieuwe aanslagen’
1 uur geleden
’Broer Abedi wist van aanslag’
1 uur geleden
Bescheiden feestje in Manchester
2 uur geleden
Vrouw opgepakt om aanslag Manchester
2 uur geleden
Trump prees brute drugsoorlog Duterte
4 uur geleden
Franse vrouwen beraamden aanslag
4 uur geleden
Trump ’enthousiast’ over België
5 uur geleden
Brandweerlieden Manchester boos
5 uur geleden
NAVO treedt toe tot coalitie tegen IS
5 uur geleden
Weer verdachte opgepakt om aanslag Manchester
6 uur geleden