maandag 20 maart 2017, 13:29

Frankrijk kijkt uit naar eerste tv-debat

© Reuters

Met het eerste grote televisiedebat maandagavond op het programma, beginnen de dagelijkse peilingen over de presidentskandidaten in Frankrijk enige wijziging te ondergaan. Marine Le Pen (Front National) gaat voor de eerste ronde in april nog onveranderd aan kop met 27 procent van de stemmen, maar dat is wel 1 procentpunt lager dan een dag eerder.

Ook de twee na haar volgende kandidaten zakken iets. Emmanuel Macron (onafhankelijke liberale kandidaat) raakt 2 procentpunt van de kiezers kwijt en komt uit op 23 procent. De veelgeplaagde kandidaat van Les Républicains François Fillon zakte eveneens 2 procentpunt en komt nu uit op 18 procent.

Halen Le Pen en Macron inderdaad de tweede ronde in mei, dan wint de onafhankelijke kandidaat gemakkelijk van Le Pen: 60 om 40 procent. Macron vergaart dan veel stemmers van onder anderen Fillon. Maar ook Fillon zou Le Pen verslaan, mocht hij de tweede ronde halen. Hij krijgt dan 55 procent van de Fransen achter zich en Le Pen 45 procent.

De belangrijkste andere kandidaten hebben veel minder kans. Dat zijn onder anderen de linkse Jean-Luc Mélanchon en de socialist Benoît Hamon.

Meer artikelen in Buitenland

Paus wil bemiddelaar conflict VS-Noord-Korea
5 uur geleden
Vliegtuig stort neer in Cuba
5 uur geleden
Militair VS sneuvelt in Mosul
6 uur geleden
Hoogwater Oost-Europa kost levens
7 uur geleden
Duitsland vreest aanslagen azc’s
7 uur geleden
Zalando opent winkels in steden
8 uur geleden
Miljoenenblauwtje baas advertentiereus WPP
8 uur geleden
Weer grote ontslaggolf Turkije
9 uur geleden
Italiaanse vrouw wil ’bestelde baby’ toch niet
9 uur geleden
BMW: Nog jaren dieselauto's
10 uur geleden