maandag 20 maart 2017, 13:29

Frankrijk kijkt uit naar eerste tv-debat

© Reuters

Met het eerste grote televisiedebat maandagavond op het programma, beginnen de dagelijkse peilingen over de presidentskandidaten in Frankrijk enige wijziging te ondergaan. Marine Le Pen (Front National) gaat voor de eerste ronde in april nog onveranderd aan kop met 27 procent van de stemmen, maar dat is wel 1 procentpunt lager dan een dag eerder.

Ook de twee na haar volgende kandidaten zakken iets. Emmanuel Macron (onafhankelijke liberale kandidaat) raakt 2 procentpunt van de kiezers kwijt en komt uit op 23 procent. De veelgeplaagde kandidaat van Les Républicains François Fillon zakte eveneens 2 procentpunt en komt nu uit op 18 procent.

Halen Le Pen en Macron inderdaad de tweede ronde in mei, dan wint de onafhankelijke kandidaat gemakkelijk van Le Pen: 60 om 40 procent. Macron vergaart dan veel stemmers van onder anderen Fillon. Maar ook Fillon zou Le Pen verslaan, mocht hij de tweede ronde halen. Hij krijgt dan 55 procent van de Fransen achter zich en Le Pen 45 procent.

De belangrijkste andere kandidaten hebben veel minder kans. Dat zijn onder anderen de linkse Jean-Luc Mélanchon en de socialist Benoît Hamon.

Meer artikelen in Buitenland

Koelkastfabrikant brand Londen doet oproep
13 minuten geleden
Brave gevangenen in België om de week thuis
39 minuten geleden
Oekraïne krijgt borg voor songfestival niet
46 minuten geleden
Arabische landen willen sluiting al-Jazeera
1 uur geleden
Londen onderzoekt dood door schuld bij brand
1 uur geleden
Dood Warmbier is ’mysterie’ voor Noord-Korea
2 uur geleden
Arabische prinsessen ontlopen celstraf België
2 uur geleden
Dode bij nieuwe protesten in Venezuela
5 uur geleden
Bezoek jihadistische sites strafbaar maken
6 uur geleden
Amerikaanse diplomaat verdacht van spionage
7 uur geleden